≫ 

Da li je ovo je pravo rešenje za sve strahove vozača od kružnih tokova?

Probleme vozačima najčešće stvara prestrojavanje unutar kružnog toka, pošto su često u nedoumici koje vozilo ima prednost...

  • 21
turbo raskrsnica Printscreen: YouTube/Brian Moore

Nije mali broj vozača, čak i među onim iskusnijima, koji zaziru od kružnih tokova, jer se njima ne snalaze dobro ili ih se jednostavno plaše.

Probleme im najčešće stvara prestrojavanje unutar kružnog toka, pošto su često u nedoumici koje vozilo ima prednost. Zato nije redak slučaj da takve zabune dodvode do lakših ili težih saobraćajnih nezgoda.

Da bi tome stali na put i saobraćaj učinili bezbednijim, holandski stučnjaci su izmislili takozvane "turbokružne" raskrsnice, koje su nedugo zatim primenu našle i u drugim zemljama.

Ovu "raskrsnicu" razlikuje to što, pre samog ulaska u nju, ali i u samom kružnom toku, saobraćajnom signalizacijom tačno određeno kojom se trakom neko vozilo kreće, sve do izlaska iz njega.

Dakle, praktričnim "usecanjem" saobraćajnih traka u centar kružnog toka (odnosno, njihovim nastavljenjem na smer saobraćajnice iz koga vozilo dolazi) izbegnut je najčešći razlog straha vozača od kužnih tokova, a to već pomenuto prestrojavanja vozila u samom kružnom toku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIN

    21. decembar 2020 | 22:28

    U zivotu ne videh losijih vozaca nego u Srbiji i Bosni..Uzas od uzasa. Nekulturni, agresivni, nasilni i bezobrazni..Uzas od uzasa..

  • voka

    21. decembar 2020 | 22:21

    izbaciti semafore gde god se može prave gużvu kružni tok prava stvar nema zastoja

  • Dare

    22. decembar 2020 | 10:29

    U svakoj zemlji sam posmatrao saobracaj i mentalitet ljudi i iz tog iskustva mogu odgovorno reci da saobracaj jedne zemlje oslikava ponasanje,mentalitet tih stanovnika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA