Evo kako da spasite podatke sa hard diska posle poplave

Spasavanje podataka sa poplavljenog hard diska je moguće, ali samo ako se pravilno postupa u tim situacijama. U nastavku pročitajte nekoliko saveta kojih se trebate pridržavati kako bi izbegli uništavanje hard diska i podataka koji se na njemu nalaze

  • 18

Ukoliko je vaš računar "preživeo" poplave koje su zadesile našu zemlju, postoji jedna stvar koju možete da uradite kako bi sačuvali podatke koje ste imali na njima. Iako se kompletan računar koji je bio pod vodom najverovatnije ne može spasiti, velike su šanse da se hard disk može sačuvati ako se sa njim pravilno postupa. U nastavku pročitajte savete kojih se trebate pridržavati ukoliko želite da spasete podatke.

Ni slučajno nemojte uključivati hard disk

Pokretanje hard diska koji je oštećen u poplavi može ga trajno uništiti kao i sve podatke na njemu. Ne samo da nećete pristupiti informacijama koje ste sačuvali na njemu, već ćete na ovaj način najverovatnije kontaminiranim glavama uništiti pločice na koje su smešteni podaci. Glava za čitanje/upisivanje podataka će jednostavno izgrebati medij.

Ne sušite ga fenom, grejalicom ili nekim drugim uređajem

Iako možda ne zvuči kao nešto što ne biste trebali da uradite, na ovaj način nečistoće i prljavština će se samo jače zalepiti za sam medij.

Nemojte ga otvarati

Kako bi se hard disk otvorio potrebni su posebni laboratorijski uslovi i stručno znanje. Nestručnim otvaranjem u kontaminiranim uslovima može dovesti do većeg ili trajnog oštećenja.

Šta uraditi?

Jedino što možete da uradite je da takav hard disk stavite u kesu i što pre ga odnesete u ovlašćeni servis koji će uraditi sve što je potrebno kako ne biste izgubili sve podatke koje ste čuvali na njemu. Spasavanje podataka sa poplavljenog hard diska je moguće samo ako se sa njim pravilno rukuje.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: zastitapodataka.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • džordž

    26. maj 2014 | 16:53

    svaka čast, vrlo pametan savet !!

  • Zakon

    26. maj 2014 | 16:48

    Dobra fora. Aee pali

  • Rubiroza

    26. maj 2014 | 17:13

    Oviliki tekst za: vase podatke iz poplavljenog kompjutera moze eventualno spasiti strucno lice, kojem treba predati isti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA