Ove činjenice o iPhone-u sigurno niste znali (FOTO)

Sigurno ne znate koliko koštaju svi delovi iPhone-a 5S, koji je najskuplji deo, i zbog čega sve slike ovog pametnog telefona uvek pokazuju isto vreme. Sve te, ali i mnoge druge interesantne činjenice saznajte u nastavku

  • 25

Apple je napravio revoluciju na polju mobilnih telefona kada je 2007. godine predstavio prvi iPhone. Uskoro će se u prodaji pojaviti i šesti po redu pametni telefon giganta iz Kupertina, a činjenice koje slede u nastavku sigurno niste znali o jednom od najpopularnijh uređaja na svetu.

iPHONE JE ORIGINALNO POZNAT POD IMENOM "PURPLE"

Kada je Apple razvijao iPhone, njegovo tajno ime bilo je "Project Purple". Projekat je bio pod tolikim velom tajne, da su pojedini zaposleni u ovoj IT kompaniji regrutovani za njega toliko tajno, da nisu imali ideju na čemu zapravo rade.

APPLE JE PRODAO VIŠE OD 700.000.000 iOS UREĐAJA

Generalni direktor kompanije Apple, Tim Kuk, u septembru je objavio kako je njegova kompanija dostigla neverovatnu cifru od 700 miliona prodatih iOS uređaja (iPhone, iPad i iPod).

Iako je to impresivan broj, Android je ipak za korak ispred Apple-a. Google je prodao 900 miliona uređaja sa Android operativnim sistemom, a od tog broja, 500 miliona je prodato samo u prošloj godini.

APPLE-OV iPHONE NIJE PRVI iPHONE NA SVETU

Pre nego što je gigant iz Kupertina najavio svoj iPhone, kompanije Cisco System je 22 dana pre toga lansirala novi VoIP uređaj, takođe pod imenom iPhone. Nakon što su se kompanije međusobno tužile oko imena brenda, dogovoreno je da obe imaju pravo da koriste ime iPhone.

STIV DŽOBS JE SA ORIGINALNIM iPHONE-OM NAPRAVIO ŠALU KOJU FANOVI SVAKE GODINE PONAVALJU

Tokom svog govora na predstavljanju prvog iPhone-a, Džobs je napravio šalu telefonom ispred hiljade fanova kompanije Apple. Naime, on je pozvao "Starbucks" i naručio 4.000 late kafa za poneti.

Fanovi su nastavili sa tradicijom ,pa svake godine u isto vreme naručuju istu porudžbinu.

IKONICA APLIKACIJE MAPS POKAZUJE PUT DO BUDUĆEG SEDIŠTA KOMPANIJE

Operativni sistem iOS 7 doneo je promene i u dizajnu ikonice Maps aplikacije. Novi izgled ikonice sada pokazuje put do mesta na kom će 2016. godine biti otvoren novi kampus kompanije Apple koji podseća na svemirski brod.

SAMSUNG PRAVI PROCESOR ZA iPHONE

I dok se Apple i Samsung nadmeću ko će prodati više uređaja, a čak se i sude oko krađe patenata, ipak se slažu "iza kulisa". A7 procesor koji pokreće iPhone 5S napravio je, ni više ni manje nego Samsung. Šta je sledeće, kamera koju pravi Nokia?

DEVET RETKIH METALA KORISTI SE ZA PROIZVODNJU iPHONE-A

Da li ste ikada čuli za neodimijum? On se koristi u sićušnim magnetima koji omogućavaju da zvučnik iPhone-a bude tako glasan. Hemijski element europijum zadužen je za stvaranje svetle crvene boje na ekranu.

Retki minerali, od kojih se 90 odsto kopa u Kini, su veoma važan deo iPhone.

RETINA DISPLEJ NA iPHONE-U KOŠTA 28,5 DOLARA

Cena svih delova u iPhone-u 5S košta 190,70 dolara, a Apple plaća oko 10 dolara po uređaju za proizvodne takse. Retina displej je najskuplji deo iPhone-a koji bez ugovora košta čak 649 dolara.

iPHONE SLIKE UVEK POKAZUJU ISTO VREME, 9:41 ILI 9:42

Svako predstavljanje novog uređaja kompanije Apple traje tačno 40 minuta, pa je zbog toga odlučeno da sve njegove slike priakzuju isto vreme, 9:41 ili 9:42. Reklame takođe prate ovu tradiciju.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: gadgetpics.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    8. septembar 2014 | 14:19

    Možda se prodao veći broj Android uredjaja, ali treba uzeti u obzir da iOS sistem koristi samo jedna kompanija. Dok Android koriste najmanje njih 5. Tako da Apple uredjaji dominiraju. :)

  • jaaa

    8. septembar 2014 | 13:38

    Hhahahaahah iphone je najbolji,apple je najbolji...juhu vecina ovo tvrde,a samsung im pravi cipove ahhahahaha SAMSUNG je zakon <3

  • Podgorica

    8. septembar 2014 | 15:07

    Bas je glupo porediti Iphone sa drugim telefonima. To vam dođe kao da porediti Mercedes sa Jugom :D Iphone su super i ne bih menjala, vise od pola posla završavam preko njih. Sada posjedujem 4S 64G i 5S 32G i prezadovoljna sam. Desilo mi se da sam izgubila i u roku od pola sata sam ga pronasla preko iCloud-a...a tek koliko je padova prezivio...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA