≫ 

Bitka za znanje: Roboti stigli u 81 školu, osnovci počinju da uče programiranje

Radionice su organizovane u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Negotinu i Beogradu, a pohađali su ih nastavnici iz svih krajeva Srbije, koji su svoju školu prijavili za učešće u akciji KODigranje

  • 1

Tokom ove nedelje, od 20. do 23. februara, održane su obuke za stručno usavršavanje  116 nastavnika iz 81 škole u Srbiji,  za korišćenje mBot robota, uz pomoć kojih će njihovi đaci u svojim školama učiti osnove kodiranja i programiranja.

Počinju obuke za nastavnike, mBot roboti stižu u škole!

Radionice su organizovane u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Negotinu i Beogradu, a pohađali su ih nastavnici iz svih krajeva Srbije, koji su svoju školu prijavili za učešće u akciji KODigranje.

Akcija KODigranje deo je šireg programa Bitka za znanje, a za cilj ima da programiranje - najtraženije i najperspektivnije zanimanje, uvede u osnovne škole na način na koji je prilagođen deci.

Foto: Promo Foto: Promo

Predavači tokom ovih jednodnevnih kurseva bili su programeri iz Centra za kreativno  razmišljanje Kliker, koji su nastavnicima najpre objasnili kako da robota sklope, a zatim im pokazali kako funkcioniše platforma na kojoj se roboti programiraju. Odmah po završetku predavanja, nastavnicima koji su se dobrovoljno prijavili, a koji su od strane svoje škole ovlašćeni da vode akciju unutar svoje ustanove i da rade programiranje sa učenicima, uručeno je po 5 robota koji su donacija za njihovu školu. U narednim danima, ovi nastavnici uvešće svoje đake u svet programiranja, a znanja i veštine koje budu stekli u predstojećem periodu imaće priliku da pokažu i na takmičenju. Liga KODigranja do kraja ove školske godine biće organizovana u tri faze – sredinom aprila, sredinom maja i u junu kada će biti održano veliko finale. Tri najuspešnija učenička tima za svoju školu osvojiće moderu IT opremu koja će doprineti da znanja podignu na još viši nivo.

Foto: Promo Foto: Promo

U toku naredne dve nedelje u program će biti uključeno još 50 osnovnih škola, kojima će biti donirano ukupno 250 robota, a nastavnici će takođe proći obuku početkom marta.

Za učešće u programu Bitka za znanje, odnosno KODigranju, prijavilo se ukupno 335 škola iz svih krajeva zemlje, iz manjih mesta, do većih gradova. Na listi čekanja u ovom trenutku  je još nešto više od 200  škola, čiji će ulazak u program zavisiti od podrške donatora. Set od 5  robota za jednu školu košta 500e, a organizatori pozivaju sve društveno odgovorne kompanije, velike korporacije, ali i mala i srednja peduzeća i lokalne preduzetnike, kao i pojedince, da u skladu sa svojim mogućnostima podrže Bitku za znanje. Ovi savremeni nastavni alati, pomoću kojih uče deca širom sveta, obezbediće da i naši stariji osnovci steknu dragocena znanja i veštine neophodne za život u 21. veku.

Spisak škola koje su do ovog trenutka ušle u program možete pogledati ovde.

Više informacija dostupno je na sajtu www.bitkazaznanje.rs.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prronalazač

    2. mart 2017 | 06:27

    Profesori uče decu za male pare programirati robote, to je žalosno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA