Pazite kako držite telefon - Lako mogu da vam ukradu šifru na ovaj način

Istraživanje naučnika sa Univerziteta Njukestl analiziralo je pokrete telefona dok se koristi tastatura

  • 0

Naučnici iz Engleske otkrili su da načini na koje držimo i koristimo telefone mogu pomoći hakerima da otkriju šifre i PIN kodove kojima otključavamo te uređaje.

Ove Android aplikacije međusobno sarađuju kako bi špijunirale živote miliona korisnika širom sveta!

Istraživanje naučnika sa Univerziteta Njukestl analiziralo je pokrete telefona dok se koristi tastatura i otkrili su kako su u 70% slučajeva iz prvog puta pogodili četvorocifreni PIN kod, dok su iz petog pokušaja bili tačni u 100 odsto slučajeva.

Ovo je problem kojeg su svesne i tehnološke kompanije, ali rešenje još ne postoji. Marijam Mernezhad kaže kako je većina telefona, tableta i drugih nosivih uređaja opremljena raznim senzorima.

- S obzirom da aplikacije i stranice ne traže dopuštenje za pristup većini njih, zloćudni programi mogu prisluškivati vaše senzore - kaže Mernezhadova.

Naučnici ističu da je problem i u tome što brojne senzore koriste tržišni rivali. Na nekim pretraživačima otkrili su da, ako se otvori stranica za zloćudnim kodom, a potom neka druga, mogu  da se prate svi uneseni detalji. Još gore po korisnike, ako se stranice ne zatvore potpuno, korisnici se mogu špijunirati i dok je telefon zaključan.

- Ljudi su mnogo više zabrinuti zbog kamere i GPS-a nego zbog ovih tihih senzora - kažu stručnjaci koji su otkrili 25 različitih senzora koji se standardno nalaze u telefonima.

U istraživanju su tako otkrili i da sve što radimo - od kliktanja, skrolovanja, držanja telefona  - vodi do jedinstvenog načina korištenja telefona. Tako su i na poznatoj stranici mogli da pogode na kojem delu stranice je korisnik kliktao iz načina na koji je telefon nagnut, piše BBC.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA