Konkurišete za posao? Evo šta treba da izbrišete iz poslovne biografije – zauvek

Da, mnogo zavisi od vašeg portfolija realizovanih projekata i prethodnog iskustva i baš zato ne treba da trošite vreme potencijalnog poslodavca. Izbegnite sve navedene greške i dođite do zaposlenja koje ste želeli

  • 2

Neka istraživanja pokazuju da poslodavci svakom CV-ju pri prvoj selekciji kandidata posvete šest sekundi. Nema razloga da to vreme protraćite.

Zamislite: pojavljuje se oglas za posao iz vaših snova. Odlučujete da se odmah prijavite. Pogledate svoj CV i odjednom vam je savršeno jasno šta poslodavac želi i vi na baš takav način organizujete svoju radnu biografiju. Poslodavac uzima vaš rezime i momentalno vas poziva telefonom i kaže da je konkurs završen jer – vi ste taj!

Sve je idealno, sem činjenice da se ovo nikada nije zaista i desilo.

Zato je neophodno poslovnu biografiju delimično ili potpuno promeniti pri svakom novom prijavljivanju za određenu poziciju. Šta to znači? Znači da s vremenom određeni podaci gube na značaju i da treba da ih izbacite. Ali kako kada su vam svi podjednako dragi? Krenite redom.

Cilj prijavljivanja

Zapravo, to ste već napisali, u naslovu imejla. Zašto biste ponavljali?

Nerelevantno iskustvo

Poslovi u lokalnom kafiću tokom studiranja, volontiranje na sajmu automobila… Zadržite samo ono što će vas prikazati u najboljem svetlu ili indirektno ukazati na dodatna znanja koja imate.

Lični detalji

Bračni status, veroispovest, deca – poslodavce ovo ne bi trebalo da interesuje. Uvek ćete imati priliku da to naknadno predstavite (ako bude potrebe).

Foto: Profimedia, CandyBox Foto: Profimedia, CandyBox

Adresa

Nekada je ovaj podatak bio neophodan, ali danas se smatra prevaziđenim (ne zanemarujte ni bezbednost). Ključni su broj mobilnog telefona i imejl.

Hobiji

Iskreno, koliko god vaše slobodne aktivnosti bile zabavne, to nikoga ne zanima, u najmanju ruku, pre nego što sazna vaše sposobnosti i iskustvo.

Gnusne laži

Ne izmišljajte da ste osvojili neke nagrade ili da ste bili rukovodilac u prethodnoj kompaniji. Sve se vrlo lako proveri.

Previše teksta

Setite se pravila o šest sekundi s početka.

Reference

Ako ih budući poslodavac želi, tražiće ih od vas. Nema potrebe da prostor u biografiji unapred trošite na to.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Loše formatiranje

Izgled CV-ja je važan koliko i sadržaj. Izaberite način koji omogućava da se podaci što lakše čitaju. I kada izaberete, budite dosledni.

Lične zamenice

Poslovna biografija treba da pruža objektivne podatke – činjenice – i podrazumeva da se sve odnosi na vas.

Nepotrebne reči

Na primer, „broj telefona” ispred broja telefona. Izbacite sve što se podrazumeva.

Poslovni žargon prethodne kompanije

Svaka kompanija ima svoju internu, odomaćenu terminologiju – „jpeg” ili „džej-peg”, „poslovnica” ili „ekspozitura” i slično. Pokažite svest o ovome tako što ćete koristi razumljiv jezik.

Zastareli fontovi

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Stručnjaci kažu da treba izbegavati serifne, teške fontove i uvek se opredeliti za modernije oblike slova, jasnih linija. Naravno, to ne znači da u svom rezimeu treba koristiti pisana slova.

Fraze

„Šira slika”, „sinergija”... Reči i fraze poput ovih su već toliko puta viđene da njihovo korišćenje gubi na vrednosti. Nađite drugi način da kažete šta ste imali na umu.

Fotografija

Potrebna je samo ako je to naglašeno u samom oglasu. U protivnom nema razloga da je priložite.

A šta ako ste vrhunski programer koji dizajnira kompleksne programe koji aplicira za novi posao? Pravila su ista. Da, mnogo zavisi od vašeg portfolija realizovanih projekata i prethodnog iskustva i baš zato ne treba da trošite vreme potencijalnog poslodavca. Izbegnite sve navedene greške i dođite do zaposlenja koje ste želeli.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tanka

    5. jul 2017 | 22:51

    Vi to ozbiljno, da se na osnovu CV-ija u Srbiji zaposljavaju ljudi?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA