NIŠTA SE NE BACA: Majkrosoft gradi fabriku koju će pokretati ljudski izmet

Informacioni "data centar" neće se oslanjati na lokalnu elektroenergetsku mrežu, već će energiju crpeti iz ćelija goriva koje koriste biogas iz otpadnih voda, sa deponija i farmi

  • 2

Majkrosoft definitivno nije kompanija koja bilo šta baca u đubre, što su dokazali i ovog puta najavivši izgradnju novog data centra u Vajomingu, kojeg će pokretati, ni manje ni više nego ljudski i životinjski izmet.

Fabrika će raditi na biogas, dobijen iz otpadnih voda, kao i na smeće sa deponija i farmi.

- Upotrebom biogasa, bićemo u mogućnosti da značajno smanjimo emisiju ugljenika dok ćemo istovremeno praviti korisne proizvode – izjavio je jedan od senior programera u Majkrosoftu, Šon Džejms.

Cilj projekta vrednog 5,5 miliona dolara je da snabdeva energijom “cloud” servise i da odgovara konceptu održivog razvoja, dok se istovremeno proučavaju nove metode za obezbeđivanje efikasnih izvora energije za druge data centre.

Ako ovaj pilot-projekat bude uspešan, Majkrosoft se nada da će pokazati svoj potencijal u recikliranju i korišćenju biogasa, poput metana, za njihovo pretvaranje u obnovljivu energiju.

Informacioni, "data centar" neće se oslanjati na lokalnu elektroenergetsku mrežu. Umesto toga, energiju će crpeti iz ćelija goriva snage 300 kilovata koje koriste biogas.

U praksi bi Majkrosoftova fabrika funkcionisala ovako: sistem cevi će pretvarati metan iz otpadnih voda, smeća i izmeta u ćelije goriva koje će potom hemijskim putem pretvarati biogas u struju, prenosi "GeekWire".

(Telegraf.rs / izvor: DailyMail / foto: Yale Office of Sustainability)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA