• 1

Srećan 15. rođendan, gospodine Google!

Godine 1998, na današnji dan, zvanično je počela da radi buduća velika američka kompanija. Najveći internet pretraživač proslavlja rođendan na mestu gde je sve počelo, u garaži u Kaliforniji

  • 1

Google danas slavi 15. rođendan i na stranici pretraživača je interaktivna igrica bazirana na meksičkoj pinjati, koja je prisutna na svim stranicama u više od 150 zemalja sveta.
Godine 1998. 27. septembra zvanično je počela da radi buduća velika američka kompanija.

Animaciju čine karakteristički logo i rođendanska torta sa dve svećice i brojka 15. Time je ovaj internet pretraživač nastavio tradiciju obeležavanja važnih datuma. Igrica koja je na glavnoj strani pretraživača bila je ista kao i 1998, kada je počela sa radom, i pruža mogućnost da se vidi kako je sajt izgledao na svom početku.
Prve godine rada Google osnivači Lari Pejdž i Sergej Brin su kao poslovni prostor koristili garažu u Silikonskoj dolini, odnosno u gradu Manlo Park u Kaliforniji. Sedište firme i sada se nalazi u Kaliforniji, u mestu Mountain Vju. Proslava rođendana kompanije će biti u istoj ovoj garaži, gde je sve i počelo.
Kompanija Google ostvarila je prošle godine prihod od 50 milijardi dolara, zabeleživši povećanje u odnosu na 2011. godinu za oko 36 odsto. Samo u poslednjem kvartalu 2012. prihod je bio 14,4 milijardi dolara.
Google je u gotovini i hartijama od vrednosti pred kraj prošle godine imao oko 33,4 milijarde dolara. Glavni izvori zarade američkog pretraživača su reklamni linkovi kraj rezultata pretrage interneta.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima