Srećan 15. rođendan, gospodine Google!

Godine 1998, na današnji dan, zvanično je počela da radi buduća velika američka kompanija. Najveći internet pretraživač proslavlja rođendan na mestu gde je sve počelo, u garaži u Kaliforniji

  • 1

Google danas slavi 15. rođendan i na stranici pretraživača je interaktivna igrica bazirana na meksičkoj pinjati, koja je prisutna na svim stranicama u više od 150 zemalja sveta.

Godine 1998. 27. septembra zvanično je počela da radi buduća velika američka kompanija.

Animaciju čine karakteristički logo i rođendanska torta sa dve svećice i brojka 15. Time je ovaj internet pretraživač nastavio tradiciju obeležavanja važnih datuma. Igrica koja je na glavnoj strani pretraživača bila je ista kao i 1998, kada je počela sa radom, i pruža mogućnost da se vidi kako je sajt izgledao na svom početku.

Prve godine rada Google osnivači Lari Pejdž i Sergej Brin su kao poslovni prostor koristili garažu u Silikonskoj dolini, odnosno u gradu Manlo Park u Kaliforniji. Sedište firme i sada se nalazi u Kaliforniji, u mestu Mountain Vju. Proslava rođendana kompanije će biti u istoj ovoj garaži, gde je sve i počelo.

Kompanija Google ostvarila je prošle godine prihod od 50 milijardi dolara, zabeleživši povećanje u odnosu na 2011. godinu za oko 36 odsto. Samo u poslednjem kvartalu 2012. prihod je bio 14,4 milijardi dolara.

Google je u gotovini i hartijama od vrednosti pred kraj prošle godine imao oko 33,4 milijarde dolara. Glavni izvori zarade američkog pretraživača su reklamni linkovi kraj rezultata pretrage interneta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA