≫ 

Da li ćemo u bliskoj budućnosti moći da plaćamo Mastercard kripto karticama?

Kako će uvođenje kripto valuta u svet platnih kartica uticati na finansijsko tržište?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Kripto valute su široko rasprostranjene u internet plaćanjima uprkos različitim, često kontradiktornim predviđanjima. Ipak, korišćenje kripto valuta u svakodnevnim plaćanjima na prodajnim mestima je još uvek daleko od opšteprihvaćenog.

Prodavci poseduju POS (Point Of Sale) terminale koji prihvataju kartice fiat valuta, tj. valuta koje emituju države odnosno njihove centralne banke. Istini za volju, na tržištu su se pojavile kartice koje su omogućavale promet kripto valutama, naročito Bitkoinom.

Kako je prihvatanje određenih tipova platnih kartica ostavljeno na volju prodavcima, kartice koje imaju pokriće i Bitkoinima kao i drugim kripto valutama nisu bile rado prihvatane od strane prodavaca. Mnogi prodavci su čak kategorično odbijali da prihvataju kripto kartice strahujući da neće moći da naplate vrednost robe koju prodaju na ovaj način.

Možemo konstatovati da je tehnologija platnih kartica zasnovana na kripto valutama razrađena i da se može operativno koristiti. Dalje se postavlja pitanje kako motivisati trgovce da prihvataju kripto kartice kao i svake druge?

Posmatrajući iz ugla trgovca postoji bojazan da će do završetka transakcije vrednost kripto valute opasti i da će biti na gubitku. Istovremeno, postoji i mogućnost da će vrednost kripto valute porasti i da će trgovac ostvariti veću zaradu nego što je očekivao. Pošto je gotov nemoguće predvideti kretanje vrednosti kripto valuta, možemo reći da su podjednake šanse da prodavac ostvari gubitak ili dobitak.

Imajući u vidu činjenicu da se vrednost kripto valuta menja veoma dinamično, veoma je mala verovatnoća da će prodavac naplatiti tačan iznos za svoju robu, računajući u fiat valuti. I pored navedenih izazova sistem kripto platnih kartica ipak je u stanju da funkcioniše.

Jedan od momenata koji pospešuje ovu trgovinu je činjenica da sistem kripto valuta, zahvaljujući tehnološkim poboljšanjima, funkcioniše brže nego što je to bio slučaj u njegovom začetku. Pošto je vreme transakcije skraćeno, manja je verovatnoća da će u kratkom intervalu kripto valuta doživeti značajniji pad ili rast. Pored toga, da bi obezbedili svoj profit, trgovci zaračunavaju dodatnu maržu na plaćanje kripto karticama.

Kako bi se pospešila upotreba platnih kripto kartica, u igru su se umešao globalni i dominantni igrač na svetskom tržištu platnih kartica a to je Mastercard. Kompanija je pokrenula program Mastercard Accelerate koji imaju za cilj podršku rastućoj upotrebi kripto valuta. Uviđajući da interesovanje potrošača i ulaganja u digitalne valute rastu, kompanija je odlučila da pokrene istraživanje novih oblika digitalnih transakcija. Motivi kompanije Mastercard je profit koji će ostvariti kupaca, trgovaca, dobavljača finansijskih usluga i drugih.

Mastercard je u tom smislu angažovao FinTech kompanije koje razvijaju finansijske tehnologije sa potpuno drugačijeg stanovišta nego što to rade kompanije koje razvijaju  klasične finansijske tehnologije. Prva FinTech kompanija koja je angažovana od strane Masrecard-a i dobila članstvo i Mastercardu je Wirex iz Velike Britanije.

Kada globalni igrači procene da će im inovacije omogućiti rast profita kao i održanje vodeće uloge na tržištu, uspeh projekta Mastercard Accelerate gotovo zagarantovan i da ćemo u bliskoj budućnosti svi imati mogućnost plaćanja kripto platnim karticama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA