Veselin Jevrosimović: Tehnologija za novi skok

Ako bismo uspeli da električni otpor u provodnicima svedemo na minimum, idealno da ga anuliramo, poništili bismo gubitke koji nastaju pri protoku električne struje...

  • 1
Internet, Brzina, Kablovi Foto: Pixabay

Ako se sećate, kada sam pre nekog vremena pisao o data centrima, rekao sam da je hlađenje jedan od većih problema pri njihovom konstruisanju. Nesavršenost postojećih električnih kola dovodi do ogromnog gubitaka energije u vidu toplote, što opet zahteva dodatnu energiju za hlađenje. Rešenje za ovaj izazov stručnjaci vide u korišćenju takozvanih superprovodnika.

Naime, ako bismo uspeli da električni otpor u provodnicima svedemo na minimum, idealno da ga anuliramo, poništili bismo gubitke koji nastaju pri protoku električne struje, bilo da se radi o dalekovodima ili unutrašnjim kolima računara i drugih uređaja. Time bismo postigli brojna i značajna unapređenja.

Elektrane ne bi morale da se nalaze u blizini urbanih centara, skladištenje električne energije bilo bi daleko efikasnije, električni aparati bi mogli da budu mnogo manjih dimenzija, a kapacitet baterija u uređajima bio bi dovoljan za višemesečnu upotrebu. Struja puštena kroz ovakvo kolo ne bi trpela gubitke zbog otpora i mogla bi da kruži kroz uređaj neuporedivo duže, u idealnom slučaju godinama. Problem zagrevanja koji sam pomenuo i odvođenja toplote bio bi u potpunosti izbegnut. O pozitivnom uticaju na zdravlje planete ne treba ni da govorim.

Veselin Jevrosimović, Srbija Maraton Komtrejd Comtrade Serbia Marathon Foto: Marko Jovanović

Ideja nije nova. Naprotiv, za superprovodljivost kao osobinu nekih legura i čistih metala znamo već više od jednog veka. Ono što kvari sreću je potreba da takvi provodnici budu ohlađeni na temperaturu koja je veoma blizu apsolutne nule. Apsolutna nula iznosi minus 273 stepena Celzijusa, i za njeno postizanje neophodna je aparatura koja obesmišljava masovno korišćenje.

U međuvremenu su naučnici otkrili neke vrste keramike koje pokazuju superprovodljiva svojstva i na višim temperaturama, ali i dalje ispod granice prihvatljivog. Zbog toga je u poslednje vreme jedno od važnijih polja za inovacije proizvodnja novih vrsta materijala, od kojih bi neki mogli da postignu visoku provodljivost na sobnoj temperaturi.

Ukoliko bude omogućena superprovodljivost u svakodnevnoj upotrebi, biće to tehnološki skok neverovatnih razmera. Moguće je da ćemo čak imati novu industrijsku revoluciju koja će iz korena promeniti brojne oblasti privrede.

Ipak, mislim da je krajnji cilj ostvarenje sna našeg slavnog naučnika Nikole Tesle o bežičnom prenosu električne energije i njenoj dostupnosti za svakog čoveka, bilo gde na zemaljskoj kugli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA