Kako je odluka Turske da zabrani kripto valute uticala na kripto tržište?

Šta će se desiti ukoliko i još neke zemlje pođu istim putem?

  • 1
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

Od svoje pojave kripto valute doživljavaju uspone i padove. Kripto valute nastaju ili se gase, njihova  vrednost raste ili opada, obim upotrebe pojedinih kripto valuta biva veći ili manji. Da li će opstati na finansijskom tržištu i u kojoj meri, ne može se sa pouzdanošću tvrditi. Pogotovo se ne može sa sigurnošću predviđati rast ili pad vrednosti kripto valuta.

Ipak, prema dosadašnjim pokazateljima kripto valute neće nestati sa finansijskog tržišta, barem ne u neko dogledno vreme. Preovladava opšte mišljenje da su kripto valute postale trajan i nezaobilazni deo svetskog finansijskog tržišta. Jedan od bitnih elemenata uspeha ili neuspeha kripto valute je obim njenog prihvatanja. Što je više učesnika u transakcijama i vlasnika određene kripto valute, to su veće šanse da kripto valuta poveća svoju vrednost. O ovoj temi smo pisali u prošlom nastavku kao jednom od elemenata za odabir kripto valuta koje su pogodne za ulaganja.

Takođe smo u prethodnim nastavcima pisali i o regulativi pojedinih zemalja koje pokušavaju da kripto valute stave pod kontrolu ukoliko se koriste na njihovoj teritoriji i od strane njihovih građana. Postoje različiti pokušaji da se reguliše trgovina kripto valutama sa manje ili više uspeha.

Osnovni problem je što su kripto valute samoregulišući sistemi, tako da se bilo kakav pokušaj spoljašnje regulacije kosi sa osnovnim postulatima kripto valuta. Kripto valute ne poznaju državne granice tako da je veoma teško, ako ne i nemoguće regulisati njihovo funkcionisanje u okviru jedne države. Drugo, u sistemu kripto valuta anonimnost je jedan od osnovnih postulata tako da nije moguće odrediti ko je od učesnika državljanin posmatrane države a ko nije.

Najsvežiji pokušaj regulisanja rada kripto valuta je radikalni potez Turske koja je zabranila upotrebu kripto valuta svojim državljanima na svojoj teritoriji. Ovaj potez nije prošao bez posledica. Bitkoin je nakon odluke Turske opao za nešto više od 4% nakon što je turska centralna banka zabranila upotrebu kripto valuta. Tačnije, objavljeno je da kripto valute i druga slična digitalna sredstva zasnovana na tehnologiji distribuirane knjige ne mogu se koristiti, direktno ili indirektno, za plaćanje roba i usluga.

Jedan od motiva ovakvog poteza turske centralne banke je zaštita od depresijacije turske lire i inflacije koja je prošlog meseca u Turskoj dostigla 16%. Kao jedan od razloga odluke navedeni su i bezbednosni rizici sistema kripto valuta. Kao posledica navedene odluke Bitkon je izgubio 4,6% svoje vrednosti dok su Ethereum i XRP izgubili između 6% i 12% svoje vrednosti

Opisani primer pokazuje koliko je tržište kripto valuta krhko i podložno uticajima. Odluka samo jedne države, u ovom slučaju Turske, izazvalo je uočljiva pomeranja na kripto tržištu. Iako je Turska mnogoljudna zemlja i zvanično sedamnaesta ekonomija sveta ipak samo delić svetske ekonomije, uspela je da unese poremećaj u vrednosti kripto valuta. Kako će reagovati druge zemlje, i kakv će to trag ostaviti na kripto tržištu, ostaje da se vidi.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA