≫ 

Starijim Njujorčanima će roboti praviti društvo

Oko 800 starijih Njujorčana živeće sa "empatičnim" robotima koji će im pomoći u lečenju zdravstvenih problema uzrokovanih samoćom

  • 5
Robot za penzionere

Foto: ElliQ

Američka država Njujork vidi robote kao rešenje za "epidemiju usamljenosti", a proizvod su izraelske kompanije Intuition Robotics.

Reč je o robotu pod nazivom ElliQ, koji će biti raspoređen u staračkim domovima i pomagaće im u svakodnevnim pregledima, fizičkim aktivnostima, omogućavati im povezivanje sa prijateljima i porodicom i slično. Program je prvenstveno usmeren na borbu protiv usamljenosti, za koju se pokazalo da ima negativne posledice po zdravlje koje su štetnije od pušenja i gojaznosti.

Epidemija samoće se dodatno pogoršala zbog društvenog distanciranja i drugih mera uvedenih usled pandemije, a robot ElliQ je više "ljudski" od drugih "pametnih tehnologija", prenosi Klix.

Ovaj robot "proaktivno predlaže aktivnosti i inicira razgovore" umesto da samo odgovara na komande. Uređaj koristi AI tehnologiju da obavlja razgovore na osnovu unesenih podataka.

Robot odgovara veličini stolne lampe i ima ekran u obliku tableta koji prikazuje tekst i ima pokretnu belu "glavu" koja prikazuje oscilirajući krug dok "govori". ElliQ prati osnovne zdravstvene parametre kao što su ljudski krvni pritisak i omogućava razmenu poruka, pozive i funkcije e-pošte.

Takođe može da priča viceve ​​koji će dobro doći usamljenim ljudima. Pored toga, robot pamti određene činjenice koje koristi da započne razgovor.

Tokom testiranja, robot je pokrenuo 60 odsto interakcija.

Direktor Intuition Robotics-a Dor Skuler ima velike planove za ElliQ, koji vidi kao valjanu zamenu za ljudsko društvo među starijima jer, između ostalog, nudi elemente empatije koje drugi digitalni asistenti poput Alexe i Siri nemaju.

Robot ElliQ ne deli podatke korisnika s trećim stranama, ali može podeliti informacije o zdravstvenom stanju osobe s njenom porodicom i lekarima ukoliko se to dozvoli.

Video: Robot avatar koji priča umesto čoveka je najnovije dostignuće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    26. maj 2022 | 16:16

    Шта ће им роботи - ту су енглези... нема разлике, осим што умеју да прљају...

  • MrsojeMrka

    27. maj 2022 | 02:23

    Zene ne udarajte minuse zbog robota koji ce da vas zameni. U industriji roboti su kull.

  • Mihajlo

    26. maj 2022 | 18:01

    Bolje macke i psi umesto robota...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA