GOOGLE U 2013: Potrošio 1,3 milijardi dolara na kupovinu!

Najveći deo tog iznosa, čak 966 miliona dolara,"otišao" je na izraelski kartografski start-up Waze. Akvizicija je obavljena pre nepuna dva meseca, nakon višenedeljnih spekulacija o tome da se za Waze bore i Apple i Facebook

  • 0

Američka kompanija Google otkrila je, u izveštaju podnetom američkim regulatorima, da je od početka 2013. godine preuzela 16 drugih firmi, na šta je utrošila 1,31 milijardu američkih dolara.

Najveći deo tog iznosa, čak 966 miliona dolara,"otišao" je na izraelski kartografski start-up Waze, prenosi portal Bug.hr.

Akvizicija je obavljena pre nepuna dva meseca, nakon višenedeljnih spekulacija o tome da se za Waze bore i Apple i Facebook.

Neki analitičari smatraju, navodi se u tekstu, da je glavni razlog kupovine u stvari sprečavanje da Waze padne u ruke konkurenata koji bi njime znatno obogatili svoja anemična navigacijska rešenja.

Waze je postao poznat pre svega po mogućnosti da korisnici sami dodaju informacije o trenutnom stanju i događanjima u saobraćaju, koje se distribuiraju svim ostalim korisnicima. Zahvaljujući tome, vozač koji za navigaciju koristi Waze ima uvid u pravo stanje stvari na terenu.

Pored Wazea, među značajnijim Googlovim akvizicijama od početka godine su Makani Power, leteći zmajevi koji generišu struju, Behavio - za analizu lokacijskih podataka o korisnicima mobilnih aparata i Wavi - personalizovane vesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA