Pojavio se pre tačno 25 godina i potpuno promenio sve!

Od sive kutije na kojoj je mogao da se igra Metal Gear Solid, nastao je čitav jedan gejming svet koji je iz potpuno promenio ono što smo do pre 25 godina zvali samo "igrice"

  • 5

Trećeg decembra 1994. godine Sony je ušao u gejming industriju - i od tada ništa više nije isto.

Na danšnji dan pre 25 godina, originalni PlayStation utro je put eri 3D igara na kućnim konzolama. Tokom tih četvrt veka, komapnija je konzolu stalno unapređivala i poboljšavala, zamenjujći CD DVD-om, čuveni "dvorogi" gejmped DualShock kontrolerom, menjajući joj izgled i dimenzije...

Osim četiri generacije hardvera, uticaj PlayStation-a se proširio i na razvoj igara, pa su one počele ekskluzvno da se razvijaju za PS, da bi neke od njih postale najpopularnije gejming franšize današnjice. Među njima su: Uncharted, God of War, Gran Turismo, ali i inovativne indi igre kao što je Shadow of the Colossus.

Ono što je možda najfascinantnije u celoj priči jeste dugovečnost PlayStationa, jer dok su se druge konzole pojavljevale i nestajale, on je svih četvrt veka bio i ostao tu.

Samo prvog dana kada je originalni PlayStation pušten u prodaju, u Japanu je prodato 100.000 konzola. Najprodavanija od dosadašenje četiri konzole bila je naslednica originala. PlayStation 2 je prodat u više od 150 miliona komada, čime je postao najprodavanija konzola za igranje video igara u istoriji gejminga.

Čak i danas, sa mnogo većom konkurencijom raznoraznih gejming gedžeta i sve popularnijim igranjem igara na pametnim telefonima, PS4 je uspeo da prestigne brojku od 100 miliona prodatih jedinica i da se nađe na drugom mestu.

Osim na igrački svet, PlayStation je ostvario veliki uticaj na mnoge aspekte života i (popularne) kulture, od mode do zaštite životne sredine.

Dvadeset pet godina je dugo vreme, pa nije ni čudo što su mnogi koji su se sa njim družili od početka, nostalgični. Od sive kutije na kojoj je mogao da se igra Metal Gear Solid, nastao je čitav jedan gejming svet koji je iz potpuno promenio ono što smo do pre 25 godina zvali samo "igrice".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uros

    3. decembar 2019 | 18:06

    Super Mario i tenkići 😃... Nostalgija

  • Ujka Zitko PFK

    3. decembar 2019 | 18:05

    2000.god sam ga kupio,palatio sam ga 120.tadasnjih maraka.Prodao sam ga pre 7.god za 30.evra.Gorko se kajem.Inace imam sony 2,3,4 i xbox 360.Al sony 1 nikad necu prezaliti.

  • Blok 70a

    3. decembar 2019 | 23:31

    Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam prvi put ugledao PS 1 u jednom "Sega klubu" u tržnom centru Enjub u bloku 70, 1996. godine,pre nego što su došli Kinezi 😉 Bio je čudo tehnike, neuporedivo sa bilo čim danas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA