• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Yandex Smart Party: Naučno-popularni skup gde nam stručnjaci otkrivaju kako će AI uticati na društvo

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako će AI uticati na društvo, poslovni sektor i napredak lokalne IT zajednice

 • 2
Yandex Smart Party

Foto: Promo/ Konstantin Kondrukhov

Kompanija Yandex je nedavno okupila više od 300 učesnika na prestižnom događaju "Yandex Smart Party", sa ciljem da uz pomoć vodećih stručnjaka iz IT industrije podeli najnovija saznanja i istraživanja iz oblasti veštačke inteligencije, mašinskog učenja i generativnih neuronskih mreža. Ovaj događaj organizovan je radi edukacije, umrežavanja i okupljanja članova lokalne IT zajednice koji su imali mogućnost da vode brze diskusije sa ekspertima, što predstavlja značajan korak napred u razvoju IT sektora u Srbiji.

O veštačkoj inteligenciji koja postaje nova era informacije, saznali smo direktno od Aleksandra Krajnova, direktora za razvoj veštačke inteligencije u kompaniji Yandex, koji smatra da ono u velikoj meri već utiče na našu sadašnjost.

-Od suštinskog je značaja da razmotrimo naš proces učenja od najranijeg detinjstva. Naša inteligencija se usklađuje sa nivoom inteligencije ljudi s kojima smo okruženi, stvarajući tako funkcionalni distributivni sistem koji je sinonim za timski rad. Na ovaj način, međusobno prenosimo nova saznanja i informacije, analogno funkciji veštačke inteligencije. AI je sa druge strane upravo počeo da upija znanje kroz povratne ljudske informacije, što nam zasigurno otvara uzbudljive mogućnosti – izjavio je Krajnov tokom konferencije.

Yandex Smart Party

Foto: Promo/ Konstantin Kondrukhov

Krajnov dodaje da internet, dopunjen generativnom veštačkom inteligencijom, još uvek nije dostigao svoj pun potencijal dok za razliku od interneta, ima moćniju sposobnost distribucije i generisanja informacija.

-Kada je izmišljen internet, mislili da neće biti ništa više od nadogradnje tradicionalne pošte. Pored toga, niko nije mogao da predvidi uspon društvenih mreža, mobilnih mapa, platformi kao što su YouTube, Twitter, Tik Tok i hiljade drugih usluga koje su postale ključne za savremeni život. Isto tako se može reći za generativni AI. Danas ne znamo kuda će to ići ili kako će uticati na naše živote, ali sam prilično siguran da će nas promeniti i oblikovati kao društvo.

Osim toga, posetioci su imali priliku da se upuste u diskusije o ključnim faktorima koji će oblikovati budući napredak IT zajednice, uključujući i pitanje ravnopravnosti u zapošljavanju žena u ovom sektoru. Razgovor na tu temu vodila je Zoja Kukić, IT preduzetnica i aktivistkinja.

Yandex Smart Party

Foto: Promo/ Konstantin Kondrukhov

-Istraživanja jasno pokazuju da devojčice gube interesovanje za tehnologiju već od šeste godine života, delom i zbog toga što se tehnologija i dalje često predstavlja kao oblast koja je dominantno usmerena prema muškarcima. Tehnologija se uvukla u sve pore naših života i to na najrazličitije načine, međutim i dalje se predstavlja na jednostran način, koji nastavlja da hrani stereotipe da je pretežno muška oblast - kaže Zoja.

Kukić ističe da ključ za unapređenje IT zajednice i postizanje potpunog razvoja leži u dubinskom istraživanju svakog pojedinačnog segmenta tehnologije.

Yandex Smart Party

Foto: Promo/ Konstantin Kondrukhov

Među ostalim sagovornicima istakli su se Nevena Sofranić, osnivačica Omnes grupe Recrooit.com, Marko Jevremović, suosnivač kompanije Algebra AI, Ilya Zakharov, naučnik iz kompanije Brainify.AI, Milan Dobrota, osnivač kompanije Agremo i Eugene Lyapustin, inženjer za mašinsko učenje iz kompanije Yandex, koji su kroz brze diskusije vodili dinamične debate o integraciji veštačke inteligencije u svakodnevne ljudske aktivnosti.

-Veliko mi je zadovoljstvo što sam imao priliku da budem deo Yandex Smart događaja i što smo okupili našu IT zajednicu kako bismo delili nova iskustva i saznanja iz oblasti veštačke inteligencije. Ovakvih događaja u Beogradu nema često i verujem da će puno značiti i koristiti ljudima iz Srbije koji su zainteresovani za IT - naglašava Jevremović iz kompanije Algebra AI.

Yandex Smart Party

Foto: Promo/ Konstantin Kondrukhov

Sve zainteresovane strane koje nisu bile u mogućnosti da prisustvuju Yandex Smart Party događaju, imaće priliku da u narednom periodu besplatno pogledaju snimak sesija sa stručnjacima na zvaničnom YouTube kanalu Yandex For Developers.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Atila Hunski

  18. septembar 2023 | 14:42

  Ma da, sad ce neko da gradi moje misljenje samo zato sto se dokopao neke diplome, pri tome kao da licno evolutivno mesto istog postaje nesto kao potpuno nevazno A U STVARI JE PRELOMNO VAZNO. Halo ljudi, zar se mi nismo odupreli ovom trendu koje nase drago novinarsto svesno ili nesvesno samo ubacuje u svoje kolumne, bez da su svesni uticaja....BUDJENJE!

  0
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA