Vreme čitanja: oko 1 min.

Bivši inženjer CIA osuđen na 40 godina zbog otkrivanja informacija WikiLeaks-u

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Federalni tužioci su naveli da je curenje poverljivih informacija imalo katastrofalne posledice po CIA i da u Šulteovom postupku nije bilo altruističkog motiva

  • 0
CIA, kontrolni centar Foto: Shutterstock.com

Bivši softverski inženjer američke Centralne obaveštajne agencija CIA Džošua Šulte, koji je otkrio najviše poverljivog materijala te agencije u istoriji, osuđen je na 40 godina zatvora. Šulte (35) je u četvrtak osuđen zbog organizovanja najvećeg curenja poverljivog materijala u istoriji CIA, a te informacije je otkrio WikiLeaks-u, objavio je ABC News.

Federalni tužioci su naveli da je curenje poverljivih informacija imalo katastrofalne posledice po CIA i da u Šulteovom postupku nije bilo altruističkog motiva.

Tužioci tvrde da je to bio čin osvete nadređenima koji su ga premestili na drugo radno mesto, ukinuli neke od njegovih IT privilegija i kritikovali ga zbog njegovog ponašanja. Američki sud je u avgustu uglavnom potvrdio optužnicu protiv Šultea za najveću krađu poverljivih informacija u istoriji CIA, dok je odbačena optužba za opstrukciju.

Šulte je osuđen u julu 2022. godine po četiri tačke za špijunažu i hakovanje kompjutera i po jednoj tački za davanje lažne izjave agentima Federalnog istražnog biroa (FBI), nakon što je prosledio poverljive materijale WikiLeaks-u.

WikiLeaks je u martu 2017. godine počeo da objavljuje materijale koji se odnose na to kako je CIA nadgledala strane vlade, navodne teroriste i druge, kompromitujući njihovu elektroniku i računarske mreže. CIA je saopštila da je Šulte "direktno ugrozio osoblje, programe i imovinu Agencije i ugrozio nacionalnu bezbednost SAD".

Šulte je prošlog septembra takođe osuđen za posedovanje dečje pornografije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA