≫ 

Facebook sklopio tajni ugovor o praćenju, zna gde ste čak i kad niste pretraživali na netu

Informacije koja su Facebooku stavljene na raspolaganje su imena, imajl adrese, telefonski brojevi i informacije o kupljenim proizvodima

  • 7
Tech Giants-Antitrust Scrutiny

Thibault Camus

Ako ste nedavno nešto kupili, a potom počeli da primećujte sve veći broj reklama za slične proizvode koje vam Facebook šalje, to naravno uopšte nije slučajnost.

To je nedavno prilično šokiralo jedan deo korisnika Facebooka u SAD, pošto su počeli da im se prikazuju oglasi prodavnica i proizvoda koje uopšte nisu pretraživali na internetu, već su u njima fizički bili i tamo kupovali.

U pitanju je opcija koju je Facebook nedavno lansirao u tišini i koja još uvek nije dostupna u svim zemljama, piše Business Insider.

Kompanija Marka Zakerberga potpisala je ugovore o saradnji sa pojedinim trgovačkim lancima koji sada Facebooku dostavljaju informacije o tome šta korisnici kupuju u njihovim prodavnicama i onlajn.

Informacije koja su Facebooku stavljene na raspolaganje su imena, imajl adrese, telefonski brojevi i informacije o kupljenim proizvodima. Njih Facebook koristi za plasiranje oglasa korisnicima.

Facebook, špijuniranje, Fejsbuk

Foto: Tanjug/AP

Kada korisnici kupe određeni proizvod, ako trgovinski lanac i dalje želi da "targetira" te kupce putem oglasa na Facebooku, on će toj društvenoj mreži poslati informacije.

Informacije su kriptovane tako da može da ih prepozna samo algoritam, koji onda povezuje podatke o kupovini sa profilima korisnika na Facebooku.

Iz Facebooka za Business Insider kažu da se ti podaci brišu, ali ta društvena mreža pamti povezanost korisnika sa prodavnicma i proizvodima, zbog čega im se kasnije prikazuju oglasi.

Korisnici, inače, mogu da spreče da Facebook sazna šta i gde kupuju i kad su oflajn, i to tako što u podešavanjima (Facebook settings), u delu vezanom za oglašavanje (Ads), odnosno u delu "Oglasi zasnovani na podacima dobijenim od partnera" (Ads based on data from partners) odaberu opciju "Nije dozvoljeno".

Video: Svi noviteti koje nam Facebook sprema za ovu godinu

(Telegraf.rs/Business Insider)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tako stoje stvari

    12. decembar 2019 | 17:33

    Čim kupiš pametan telefon daješ d*pe pod kiriju i pozdravi se sa privatnošću.

  • 6y66

    12. decembar 2019 | 17:16

    Zato ja nemam fb i ostale drustvene mreze, pa mogu jedini satelitom da me prate.... a ako prate evooo za svakog po jednaaa , sto bi rekao jedan fini glumac u jednom cuvenom filmu :)

  • Mimi

    12. decembar 2019 | 17:44

    Tacno je. Skoro sam pricala sa prijateljicom o tasnama matke Furla (nisam pretrazivala na netu) cim sam usla na FB krenula je ponuda torbi Furla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA