Nerviraju vas obaveštenja i reklame? Novi Google Chrome ima opciju koja će "oterati napasti"

Google je započeo finalnu fazu uvođenja Chrome 80, a većina nadogradnji još uvek je pod velom tajne

  • 0
Google, Google Chrome, macbook, laptop, internet Foto: pixabay.com

Svako je bar jednom pobesneo zbog obaveštenja koje izlazi na ekranu tokom korišćenja interneta, a njihovo prikazivanje utiče i na rad računara. Google je započeo finalnu fazu uvođenja najnovije verzije popularnog internet pregledača - Chrome 80.

Većina nadogradnji još uvek je pod velom tajne, ali postoje opcije koje će poboljšati kvalitet surfa i mogu se lako podesiti.

Neke od njih se odnose na zahteve koji dolaze sa veb sajtova tražeći dozvolu za slanje obaveštenja. Gašenje najvećeg broja reklama učiniće vaš rad dosta preglednijim, piše The Verge.

Najpre proverite da li su ažuriranja za Chrome 80 dostupna:

- Kliknite na meni tri tačke u gornjem desnom uglu ekrana, odaberite "Help", a potom "About Google Chrome".

- Ukoliko koristite verziju Chrome 79 pritiskom na taster pokrenite ažuriranje. Posle minut-dva postaćete korisnik Chrome 80, ukoliko je najnovija verzija dostupna.

Foto: screenshot/Verge

Isključivanje obaveštenja

Ako vas nerviraju upiti koji dolaze sa sajtova i traže da dozvolite slanje obaveštenja, postoji način koji ograničava njihov broj (potpuno isključivanje je nemoguće).

Prema sajtu 9to5Google, možete podesiti pregledač da vam sugeriše da su obaveštenja isključena. Tu je i oblačić sa opcijom ponovne aktivacije. Google automatski gasi obaveštenja korisnicima koji nekoliko puta blokiraju ovu funkciju. Ukoliko ne želite da čekate, zabranu je moguće aktivirati odmah.

- Najpre na polje web adrese upišite: chrome://flags/#quiet-notification-prompts. Pojaviće se opcija koja pruža mogućnost smanjivanja broja obaveštenja. Uključite ograničenje i ponovo pokrenite brauzer.

Foto: screenshot/Google Chrome

- Kliknite na meni tri tačke u gornjem desnom uglu ekrana, a potom redom odaberite: "Settings" > "Advanced" > "Privacy and Security"> "Site Settings" > "Notifications".

- Tamo gde je nekada bila opcija za uključivanje i isključivanje obaveštenja, sada se nalazi opcija za stišavanje "Use quieter messaging". Uključite je i posao je završen.

Google Chrome Foto: screenshot/The Verge

Blokiranje reklama

Google neće zauvek isključiti oglase na svom pregledaču, ali će ih učiniti manje upadljivim. Nova funkcija "Heavy Ad Intervention" blokira sve oglase koji ometaju rad vašeg računara.

- Najpre na polje web adrese upišite: chrome://flags/#enable-heavy-ad-intervention

- Kliknite na dugme "Heavy Ad Intervention", a potom je aktivirajte.

Foto: screenshot/The Verge

Teško je proceniti koliko će novi Chrome blokirati obaveštenja i oglase. Ako se eliminišu reklame koje troše resurse računara, onda je korist zagarantovana.

(Telegraf.rs/N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA