≫ 

Google zabranio najpopularniju platformu za rad od kuće

Portparol Google-a je zabranu korišćenja Zoom-a zaposlenima, istakavši da ta platforma "ne ispunjava bezbednosne standarde koji se zahtevaju od zaposlenih u Google-u"

  • 0
Koronavirus, korona virus Foto: Tanjug/AP

Internet gigant Google zabranio je svojim zaposlenima da na svojim kompjuterima koriste trenutno jedan od najpopularnijih softvera za video konferensking - Zoom, koga ogroman broj ljudi i kompanija koristi tokom rada od kuće za vreme korona krize.

Prema tvrdnjama sajta BuzzFeed, Google je svojim zaposlenima, koji na svojim laptopovima imaju instaliran Zoom, poslao imejl u kome ih upozorava da do kraja ove nedelje prestanu da koriste taj softver.

Kao razlog za ovaj potez Google je naveo "bezbednosnu ranjivost", što je potkrepljeno navodima o problemima koje je Zoom imao. Među njima se navode krađa Windows šifri od korisnika, slanje podataka korisnika Facebooku bez ikakvih razloga, kao i ranjivost samog Zooma koja se ogleda u tome da korisnici jedni drugima nepozvani upadaju u čet (tzv. Zoombombing).

Iz Zoom-a su se prošle nedelje izvinili korisnicima zbog takvih propusta i naveli da će obustaviti dalji razvoj svoje platforme na 90 dana, kako bi se potpuno posvetili ispravljanju problema.

Portparol Google-a je za BuzzFeed potvrdio zabranu korišćenja Zoom-a svojim zaposlenima na službenim kompjuterima, istakavši da ta platforma "ne ispunjava bezbednosne standarde koji se zahtevaju od zaposlenih u Google-u".

Iako ni sam Zoom ne negira neke od pomenutg propusta, važno je napomenuti da ovakva odluka dolazi u vreme kada se Google prilično trudi da poveća broj korisnika svojih aplikaija za komuniciranje, među prvima platformu za videokonferensing Google Meet.

Video: HYCU je kompanija koja se bavi zaštitiom podataka najvećih svetskih firmi, a njena softverska rešenja nastaju u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA