≫ 

NFT u vlasništvu poznatog glumca je trebalo da "glumi" u novoj seriji. Onda je ukraden

Bored Ape Yach Club majmuni su intelektualna svojina. Sada kada je Grinov ukraden, neizvesno je da li serija može da nastavi

  • 0
Poznati prespavali noć na ulici, festival The World's Big Sleep Out Foto: Tanjug/AP

Ranije ovog meseca, poznati glumac Set Grin, bio je žrtva prevare. Ukrali su mu četiri NFT-ova, uključujući i jedan iz Bored Ape Yach Club kolekcije od 200.000 dolara.

Međutim, u igri nije samo Grinov novac.

Taj majmun, odnosno NFT, je trebalo da "glumi" u predstojećoj TV emisiji koju Grin razvija, ali pošto su prava intelektualne svojine na crtanog majmuna uslovnjena posedovanjem NFT-a, ostaje pitanje da li Grin može da nastavi sa svojim sitkomom.

"Kupio sam majmuna u julu 2021. i proveo sam poslednjih nekoliko meseci razvijajući i iskorišćavajući pravo intelektualne svojine kako bi on postao zvezda ove serije", rekao je Grin na nedavnoj NFT konferenciji.

"Onda nekoliko dana pre nego što je trebalo da debituje u svetu, on je bukvalno kidnapovan."

Grinov majmun ukraden je 8. maja, i to phishing napadom, prema NFT trištu OpenSea. Haker je dva sata kasnije prodao NFT korisniku po imenu DarkWing84, koji je za njega platio 268.000 dolara. Grin, koji je prevaren pokušavajući da kupi NFT sa lažnog sajta, više puta je pokušavao da privuče pažnju DarkWing84-a na Twitteru, naizgled bezuspešno.

Sada postoji mogućnost da Grinova serija više ne može da bude ista, jer prema jednom advokatu, vlasnik ukradenog NFT-a mogao bi da "stvori probleme" Grinu ako želi.

NFT-ovi imaju tri različita IP modela. Na jednoj strani su kolekcije na koje kreatori poseduju sva prava, a na drugoj strani su "CC0" NFT-ovi gde su umetnost i brend u javnom vlasništvu, slobodni za korišćenje od bilo koga na bilo koji način.

Zatim postoji model Bored Ape Yacht Club-a, gde BAYC kreatori Yuga Labs poseduju brend, ali vlasnici NFT-ova mogu da koriste svoje specifične majmune u bilo koje komercijalne svrhe koje žele.

Vlasnici BAYC NFT-ova koristili su svoje likove da stvore brend kafe, bend, a jedan čak dobija i knjigu koju je napisao Nil Štraus. Ono što će se desiti sa Grinovim slučajem moglo bi da predstavlja presedan, pravni ili drugačiji, za rešavanje sličnih stvari u budućnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA