7 dana sam koristio najbolji telefon sa veštačkom inteligencijom na svetu, i potpuno mi je jasno zašto je to budućnost smartfona

Hardver, vrhunske specifikacije i performanse svoj maksimum daju tek kada u celu jednačinu ubacite i veštačku inteligenciju.

  • 1

Huawei je svoj prvi AI telefon predstavio prošlog oktobra, u pitanju je bio Mate 10. Telefon je imao Kirin 970 CPU koji je imao poseban procesor za veštačku inteligenciju.

Međutim, to je bio samo početak, veštačka inteligencija svoju pravu snagu pokazuje tek godinu dana kasnije sa modelom Mate 20 Pro.

U pitanju je prava zver od telefona sa 6GB radne memorije, 6.4-inčnim displejom i Kirin 980 procesorom.

Foto: Telegraf

Ipak, možda najimpresivnija stvar sa ovim telefonom jeste njegova veštačka inteligencija. To i nije preveliko iznenađenje, barem za Huawei, koji svake godine potroši preko 10 milijardi dolara na istraživanje i razvoj novih tehnologija.

Kako bih vam stavio ovo u malo bolju perspektivu, to je čak više novca nego što Apple ulaže u razvoj novih tehnologija.

A sva ova ulaganja se itekako isplaćuju i stvarnom životu.

Foto: Telegraf

Ako ga poredimo sa AI mogućnostima vrhunskih čipova konkurencije kao što su Qualcomm i Apple, Huaweijev Kirin procesor je na benčmark tesotvima daleko ispred.

Naravno, testovi u laboratoriji su jedno, a stvarnost drugo.

Zato sam odlučio da se sam uverim u nadmoćnost veštačke tehnologije koju je razvio Huawei.

Foto: Milena Đorđević

Kompanija je prošle godine predstavila prvu generaciju svoje AI kamere koja je impresionirala brzinom kojom veštačka inteligencija može da detektuje prizore i objekte na slici kako bi sam podesio kameru tako da napravi najbolju moguću fotografiju. Ipak, najveći problem tada bio je ograničen broj situacija koje je telefon mogao da prepozna i reaguje na vreme.

Tih problema više nema jer Mate 20 Pro može da prepozna preko 500 mogućih scenarija smeštenih u 19 kategorija. Ovo je zaista impresivno jer je sada dovoljno samo da uperite kameru i okinete, a veštačka inteligencija se stara da sve ispadne savršeno, čak i u uslovima slabijeg svetla.

Foto: Milena Đorđević

Tačnije, čini se kao da mrak kao nešto što može da obogalji sliku uopšte ne postoji kao opcija na ovom telefonu jer se senzor automatski prilagođava manjku svetla.

Drugi najveći problem mnogih telefona je zum, ali veštačka inteligencija i ovde igra veoma veliku ulogu.

I dok je elektronska stabilizacija slike polako postala standard, a samo premijum telefoni mogu da se pohvale optičkom stabilizacijom, Huawei je odlučio da ode korak dalje i ponudio AI stabilizaciju slike i veoma ozbiljan zum.

Foto: Telegraf.rs

Rezultati su gotovo spektakularni kada maksimalno zumirate nešto dobijate više nego jasnu i oštru sliku, ma koliko vam ruke drhtale, a meni ruke na ovoj hladnoći ne miruju.

Veštačka inteligencija je elektronsku stabilizaciju slike podigla na potpuno nov nivo i sada koristi posebne algoritme kako bi predvidela i rešila problem mojih drhtavih ruku.

AI bez ikakvih problema prepoznaje i lica na fotografijama kako bi se postarao da svako od njih bude savršeno oštro, a ne samo mutna fleka.

Foto: Milena Đorđević

Ako ste fan videa, veštačka inteligencija vam i ovde čuva leđa prilično interesantnim trikovima kao što je promena boje u pozadini dok snimate video, a možda najzanimljiviji jeste mogućnost da izdvojite jednu osobu i samo nju snimate u boji dok je celokupna pozadina crno bela.

Ali ovo je samo početak onoga što veštačka inteligencija ume.

Ako brinete o kalorijama, dovoljno je da samo uperite kameru u određenu hranu, i odmah ćete dobiti njenu kalorijsku vrednost, u zavisnosti od veličine porcije.

Foto: Milena Đorđević

Ako volite da putujete, sve što je potrebno jeste da neku znamenitost stavite u objektiv, i AI će vam istog trenutka dati više podataka o njoj.

Ako ne poznajete određeni jezik, ponovo, samo uperite kameru u meni ili tekst i vaš AI asistent će vam sve sam prevesti.

AI je zapravo toliko napredovao da sada pored skupljanja i analiziranja podataka, može te podatke i da koristi kako bi nam pomogao da donesemo određene odluke. Što je zaista odlična stvar kada vam se po glavi mota 10.000 obaveza koje vas čekaju.

Sudeći po ovom telefonu, Huaweijevi telefoni su zaista dostigli nov nivo inteligencije, a umesto da gledamo kopije iz Kine, čini se da ćemo u budućnosti gledati druge kako kopiraju ono što kompanije iz Kine rade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tirinti

    27. oktobar 2018 | 18:56

    Slazem se u potpunosti da kinezi krupnim koracima grabe naprijed. Imao sam dosta telefona ali ovom huawei p20 pro nema ravnog. Kakav samsnug ili ajfon. Ko nevjeruje nek isproba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA