≫ 

Huawei napokon i zvanično predstavio svoju zamenu za Android i otkrio kada će početi da je koristi

Kompanija je spremna

  • 2
Huawei Foto: Tanjug/AP

Nakon velikih problema koje je predsednik SAD, Donald Tramp, napravio Huaweiju zabranom kompanijama da sarađuju sa njim - uključujući tu i Google sa Android operativnim sistemom, kineski proizvođač telefona okrenuo se sopstvenom mobilnom operativnom sistemu.

Ime koje je Huawei izabrao za njega je Hongmeng i dizajniran je tako da radi na brojnim pametnim uređajima i Huawei telefonima u slučaju da Google kompaniji ukine licencu za korišćenje Androida.

A na ovogodišnjoj konferenciji za developere, Huawei je ovaj operativni sistem i zvanično predstavio pod imenom HarmonyOS.

Sudeći po rečima izvršnog direktora Ričarda Jua, Harmony OS je spreman da radi na telefonima, ali usled duha partnerstva i dobrih namera, kompanija ga još neće koristiti na svojim telefonima.

Ali u slučaju da Hauwei ne može da korsiti Android, HarmonyOS je spreman i da može da pređe na njega u roku od svega nekoliko dana.

Novi operativni sistem će podržavati nekoliko aplikacijskih jezika kao što su Android, Linux i HTML5 i biće otvorenog koda, drugim rečima, besplatan sa mogućnostima dodatne modifikacije od strane drugih kompanija.

U pitanju je nešto što predstavlja osnovu Androida.

HarmonyOS će prvo biti dostupan na televizorima i drugim uređajima sa "pametnim ekranima" krajem ove godine, a u narednom periodu će pronaći svoj put do sistema za zabavu u automobilima, nosivoj tehnologiji i drugim uređajima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmmm

    9. avgust 2019 | 10:33

    A sto nemate petlju da ukinete i zabranite sklapanje americkih uredjaja od strane kineskih radnika?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA