≫ 

Testirali smo moćnu Samsung mašinu i otkrili da je odlična u nečemu o čemu nismo ni razmišljali

Verovano bi retko koji poznavalac savremenih pametnih telefona jedan Samsung Galaxy Note 10+ u startu povezao sa igranjem igara...

  • 35
Samsung Note 10 Foto: Marko Jovanović

Kada ti se u rukama nađe telefon koji u sebi ima čak 12 gigabajta RAM memorije, dok pritom sediš za kompjuterom koji ih ima samo četiri i koji već neko vreme nije u stanju da "potera" skoro nijednu odzbiljniju igru mlađu od 2014. godine, prvi korak njegovog testiranja se, nekako, sam od sebe nameće.

A taj korak vodi u Google Play prodavnicu po Asphalt 9: Legends, novi Call of Duty, za Android, i još nekoliko manjih igara, iz čiste znatiželje.

Verovano bi retko koji poznavalac savremenih pametnih telefona jedan Samsung Galaxy Note 10+ u startu povezao sa igranjem. Ipak, ova moćna sprava dobro je podnela višesatnu jurnjavu super automobila po "Asphalt-u" i potonje "napucavanje" sa teroristima.

Samsung Note 10 Foto: Marko Jovanović

Igranje, koje je sa kraćim prekidima trajalo oko pet sati, veliku bateriju kapaciteta 4.300 mAh istoršilo je, otprilike, između 50 i 60 odsto. Jedino što se, možda, za jedan telefon visoke klase, Note 10+ greje nešto više nego što bi to od njega moglo da se očekuje.

Međutim, veliki Quad HD+ Dynamic AMOLED ekran dijagonale 6,8 inča, koji se "prostire" od ivice do ivice uređaja i prikazuje 16 miliona boja, svojim kvalitetnim prikazom podigao je mobilni gejming na zavidan nivo. Tome, su, naravno, doprineli i već pomenutih 12GB RAM memorije.

Pored izvenrednog igračkog iskustva koje pruža korisniku, u pitanju je zaista ozbiljna mašina, dostupna u varijanti sa 256 ili 512GB namenjenih skladištenju podataka.

Samsung Note 10 Foto: Marko Jovanović

Jedna od najprepoznatljivijih odlika ove Samsungove serije - S Pen olovka, doživela je unapređenja u 10 inkarnaciji Note telefona. Osim što korisniku omogućava da hvata beleške i crta po ekranu, što pomoću Samsung Notes aplikacije može automatski da konvertuje u digitalni tekst, olovka je dobila i mogućnost da prepoznaje određene gestove rukom.

Tako je, zahvaljujući bluetooth vezi sa telefonom, moguće na daljinu upravljati kako kamerom i tako i brojnim drugim opcijama, čije otkrivanje i isprobavanje može prilično da potraje. S Pen, u kombinaciji sa kamerom, postaje veoma koristan daljinski upravljač, pogotovo kada se fotografije i video materijali snimaju sa stativa.

Ono, međutim, za šta nije trebalo mnogo vremena da se otkrije je upotreba S Pen olovke u gejmingu. Jedna nešto "pipavija" igra, kao što je simulacija bilijara, koja zahteva manipulaciju sitnijim objektima na ekranu (štap, kugle), mnogo se preciznije obavlja pomoću Samsungove olovke nego prstima.

Samsung Note 10 Foto: Marko Jovanović

Sistem kamera kojim je opremljen ovaj premijum telefon čine glavna kamera od 12 megapiksela, širokougaona od 16 i telefoto kamera sa senzorom od 12MP i dvostrukim optičkim zumom. To je dobitna kombinacija koja iz svake situacije koju korisnik želi da fotogrfiše, izvlači maksimum, pa na rad kamera, koje su širom sveta već pobrale priznanja kao najbolje u klasi, nije ni potrebno trošiti mnogo reči.

Prednja selfi kamera, rezolucije 10 megapiksela, prati taj standard. Za razliku od telefona Samsungove S serije, kod kojih se nalazi u uglu ekrana, selfi kamera je ovde postavljena na njegovu sredinu, što donekle remeti prikaz preko celog ekrana pri gledanju videa i igranju igara.

Inače, kada je o ekranu reč, Samsungovi inženjeri su kod Notea "desetke" postigli možda najbolji odnos veličine telefona, širine njegovih ivica i korisne površine ekrana, koja ovde iznosi čak 92,5 odsto.

Samsung Note 10 Foto: Marko Jovanović

Premeštanje svih tastera na levu stranu uređaja nešto je za šta treba vremena za navikavanje, pa korisnicima naviklim na "dugmiće" sa desne strane to, u početku korišćenja, može da predstavlja problem u radu.

Sa dimenzijama od 162,3 x 77,2 milimetara, Samsung Galaxy Note 10+ je veliki uređaj koga nije lako koristi jednom rukom. S druge strane, ukoliko ste desnoruki i često hvatate belešeke pomoću S Pen olovke, onda držanje u levoj, dok pišete desnom rukom deluje kao da je telefon samo za to i napravljen.

Samsung Note 10 Foto: Marko Jovanović

Sve u svemu, jubilarni deseti Note, u svoj "+" izvedbi, je po najvećem broju svojih karakteristika superioran uređaj koji u mnogim segmentima postavlja standarde. Zahvaljujući moćnom hardveru i velikom ekranu u stanju je da pruži više nego zadovoljavajuće korisničko iskustvo, pogotovo kada je fotografisanje i igranje igara u pitanju.

Osnovna cena telefona Samsung Galaxy Note 10+ na domaćem tržištu iznosi između 150 i 160 hiljda dinara, u zavsinosti od prodvaca. Telefon se, međutim, u ove praznične dane kod prodavaca i operatera može naći i po sniženoj ceni od oko 137.000 dinara.

Samsung Note 10 Foto: Marko Jovanović

(Telegraf.rs/MBJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BralE

    29. decembar 2019 | 10:48

    Eto, samo da se strpimo do 2025–te, dok skoče plate, pa trk po ovaj telefon !😁

  • Milan Vujovic

    29. decembar 2019 | 10:12

    Kod konkurenata imate isti uredjaj za duplo manje novca a neki cak imaju i bolji kvalitet. Ne nasedajte na samsungove fore , nista novo ne nude.

  • Vladan

    29. decembar 2019 | 10:40

    Imam Note 10+ i zadovoljan sam, samo je cena nebulozna. Generalno su telefoni precenjeni. Za 1100 evra možete da kupite gejmerski lap top Lenovo Legion Y741, koji je ozbiljna mašina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA