≫ 

Samsungovi telefoni dobijaju kameru "koja će moći da vidi ono što ljudsko oko ne može"

Napraviti takav senzor uopšte nije lako, budući da kameru treba "spakovati" u dimenzije koje odgovaraju veličini telefona...

  • 4
Samsung Galaxy Note 20 Foto: Nikola Tomić

Osam meseci posle prve infromacije o razvoju mobilne kamere od čak 600MP, iz Samsung stižu nove vesti o foto senzoru koji će oštrinom slike nadmašiti mogućnosti ljudskog oka.

Južnokorejski tehnološki gigant je svoje ovogodišnje Ultra modele opremio senzorima od 108MP, dok je u međuvremenu razvijen još jedan senzor koji će se naći u predstojećem flegšip modelu Galaxy S21 Ultra.

Novi senzor "koji će moći da vidi ono što ljudsko oko ne može", bi trebalo da ima više do 576 megapiksela, što je veličina koja odgovara odgovara ljudskom oku.

A napraviti takav senzor uopšte nije lako, budući da sve treba "spakovati" u dimenzije koje mogu da mogu da stanu u uređaj veličine telefona, a da istovremeno unutar kućišta ostane mesta i za druge komponente. Takođe, treba voditi računa i o tome da pikseli ne budu previše sitni, kako se to ne bi odrazilo na kvalitet fotografija i videa.

Prema navodnom slajdu sa prezentacije investitorima koji je procureo na internet, Samsungov senzor od 600MP će, navodno, imati piksele veličine 0,8 mikrona, a sam senzor će imati površinu 1/0.57". To znači da bi senzor te veličine zauzeo 12 odsto ukupne površine uređaja i, pri tom bi "štrčao" toliko da bi uređaj na mestu gde se nalazi modul kamere bio širok čak 22 milimetra, navodi GSM Arena.

Samsung kameta 600 mp Printscreen: Twitter/@UniverseIce

Poređenja radi, aktuelni Galaxy Note 20 Ultra je uređaj debljine 8,3 milimetara, koji bi u slučaju da dobije kameru sa novim senzorom, na mestu gde se nalaza kamera bio "deblji" za 14 milimetara.

Sigurno je, međutim, da će, pre nego što senzor od 600MP bude usavršen do nivoa pogodnog za komercijalnu upotrebu, pametni telefoni svakako dobiti senzore veće od aktuelnih, ali manje od njega (npr. 150 i 250MP).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA