Vreme čitanja: oko 1 min.

Apple će ažurirati softver iPhone 12 modela u Francuskoj kako bi rešio probleme sa zračenjem

Vreme čitanja: oko 1 min.

Apple reaguje na zabranu prodaje u Francuskoj sa planom za softversku ispravku koja će prilagoditi iPhone 12 evropskim ograničenjima izlaganja radijaciji. Očekuje se da će Belgija, Nemačka i Italija pratiti situaciju

  • 0
iPhone radijacija Foto: Konstantin Savusia / Shutterstock.com

Kompanija Apple je najavila da će izdati softversku ispravku za korisnike iPhone 12 u Francuskoj nakon što su regulatorne vlasti te zemlje naložile obustavu prodaje ovog modela telefona. Razlog je zabrinutost da uređaj prekoračuje stroge evropske granice izlaganja radijaciji.

Apple je izjavio: "Izdavaćemo softversku ispravku za korisnike u Francuskoj kako bismo se prilagodili protokolu koji koriste francuski regulatori. Radujemo se nastavku dostupnosti iPhone 12 u Francuskoj."

Ranije ove nedelje, francuski regulator ANFR (Agence nationale des fréquences) naložio je zabranu prodaje modela iPhone 12 nakon testiranja uređaja. Utvrđeno je da njegova Specifična brzina apsorpcije (SAR) - merilo koliko radiofrekvencija se apsorbuje u telu iz uređaja - prekoračuje evropske limite izlaganja radijaciji. Pored toga, Belgija je izjavila da će pregledati francuske nalaze, dok su Nemačka, Italija i druge zemlje saopštile da će pratiti situaciju.

Ovo je značajno jer je iPhone 12 prvi put pušten u prodaju krajem 2020. godine. Međutim, ANFR je nedavno izvršio testove na više od 140 telefona kako bi osigurao da se poštuju standardi o izlaganju radijaciji.

Apple je odbacio tvrdnje i izjavio da je "ovo povezano sa specifičnim protokolom testiranja koji koriste francuski regulatori, a ne sa problemom bezbednosti iPhone 12 kao takvim". Žan Noel Baro, ministar za digitalna pitanja Francuske, izjavio je za Rojters da "ANFR priprema brzo testiranje ove ispravke".

Ova situacija je postala još zanimljivija jer se istog dana kad su se pojavile zabrinutosti o radijaciji iPhone 12 i zabrana prodaje u Francuskoj, Apple je najavio svoje nove modele iPhone 15 i iPhone 15 Pro koji će biti lansirani 22. septembra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA