≫ 

Ovaj biometrijski sistem zna da čita dlan, ali ne proriče sudbinu

Novi način plaćanja očitanjem otiska dlana, koji je razvila kompanija Amazon, sve više osvaja Ameriku

  • 2
Amazon One, prepoznavanje dlana Foto: Amazon / Promo

Da biste nešto kupili u američkoj državi Vašington više nećete morati da koristite ni keš, ni kartice - za to će vam biti potreban samo vaš dlan! Ta država je, naime, otpočela primenu Amazonove tehnologije očitavanja dlanova.

Amazon One je prethodno već uveden u državi Njujork, gde se biometrijska potvrda identiteta primenjuje u prodavnici Amazon Go u zapadnoj 42. ulici, izveštava MarketWatch.

Sistem funkcioniše tako što korisnik, prilikom registracije, mora da zadrži dlan iznad biometrijskog čitača, da bi mogao da uđe u prodavnicu i da mu sistem odobri kupovinu. Nakon toga, nije potrebno dodirivati ništa osim robe koja se kupuje, piše Engadget.

Amazon One još uvek nema veliki broj korisnika, odnosno njihovih "otisaka" u svojoj bazi, budući da se do sada nalazi na samo 21 lokaciji, od kojih su neke već aktivne a neke tek potvrđene. Sistem bi uskoro trebalo da se nađe na više lokacija u blizini Sijetla i države Vašington, a većina lokacija su prehrambene prodavnice Whole Foods.

Ipak, veće proširenje na Njujork, Amazonovom sistemu bi donelo veći broj novih korisnika i pomoglo tehnološkom gigantu da sistem učini zanimljivim drugim kompanijama zainteresovanim za tehnologiju prepoznavanja dlana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA