Savitljivi čipovi od papira, plastike i tkanine postaju stvarnost

Kao što je to često slučaj sa tehnologijama u povoju i ova prilično zaostaje u odnosu na dosadašnje standarde, pa PlasticARM čipovi nisu sjajni po pitanju energetske efikasnosti

  • 3
Komponente , čipovi, štampane ploče, kablovi

Ilustracija / Foto: Shutterstock

Britanski proizvođač čipova ARM, odnedavno u vlasništvu Nvidije, predstavio je novi prototip fleksibilnih čipova, najkompleksnijih do sada. Za razliku od svojih silicijumskih "kolega", električna kola PlasticARM-a se štampaju na znatno raznovrsnijim podlogama - plastici, papiru, tkanini...

PlasticARM, savitljivi čip

Printscreen: Twitter/@TriponTech

To je moguće, zato što se u proizvodnji koriste fleksibilne komponente, u ovom slučaju tanak sloj metalnog oksida tranzistora ili TFT. Na taj način, moguće je savijanje bez naknadne deformacije.

Srce ove elektronske komponente je 32-bitni Cortex-M0 CPU (najjeftiniji i najosnovniji procesor Cortex-M klase) koji raspolaže sa 456 bajta ROM i 128 bajta RAM, a čini ga 18.000 tranzistora.

 

Kao što je to često slučaj sa tehnologijama u povoju i ova prilično zaostaje u odnosu na dosadašnje standarde. PlasticARM nisu sjajni po pitanju energetske efikasnosti. Troši 21 milivat snage, a od toga se 99 odsto protraći.

Čip je takođe povećih dimenzija. Zauzima 59,2 kvadratna milimetra, što je oko 1.500 puta više u odnosu na Cortex M0 silicijumske procesore. Ni performanse mu nisu zavidne. U stanju je da pokrene tri test programa koji su mu fabrički dodeljani tokom proizvodnje.

PlasticARM, savitljivi procesor

Printscreen: Twitter/@anandtech

Jasno je da komponente kao što su PlasticARM neće skoro zameniti silicijumske, ali su svakako najava onoga što će se dešavati u narednih 10 godina. Inženjeri planiraju da u ovom periodu isporuče bilion proizvoda opremljenih ovim čipovima. Jedna od potencijalnih primena u ovoj inicijalnoj fazi - na tetrapaku mleka u samoposluzi gde će detektovati kvarljivost.

(Telegraf.rs/SK.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vaccinate

    24. jul 2021 | 22:27

    I tecni cipovi su odavno stvarnost, nano i ostalo...

  • Bagoje

    7. mart 2022 | 16:31

    Zabrinjavajuce,privatno preduzetnistva I firms, Dioda monogo znaci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA