≫ 

BITKOIN I BLOKČEJN: Dve „magične“ reči o kojima ne znamo mnogo, a privlače nas jer daju mogućnost brze i velike zarade

Za Bitkoin se obično kaže da se radi o novoj vrsti valute, odnosno novca. Da li je baš tako?

  • 3

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, pokušao je da nam u svojoj kolumni ove nedelje približi osnove znanja o Bitkoinu i Blokčejnu, da odgovori na pitanja koja ljudi najčešće postavljaju kada je u pitanju ova kriptovaluta.

"Često možemo čuti reči kao što su Bitkoin i Blokčejn čije je nam je pravo značenje često nedovoljno jasno. Ipak, te „magične“ reči nas privlače pre svega zbog toga što postoji mogućnost brze i velike zarade trgovine Bitkoinom.

Za Bitkoin se obično kaže da se radi o novoj vrsti valute, odnosno novca. Da li je baš tako? Svaka valuta ima centralnu banku koja emituje valutu i koja vodi monetarnu politiku, odnosno određuje koliko će novca biti emitovano i određuje kurs sopstvene valute u odnosu na druge valute. Bitkoin nema svoju centralnu banku koja ga emituje Bitkoin i koja bi određivala njegov kurs? Mnogi ekonomisti tvrde da je Bitkoin zapravo roba a ne novac, ali pretpostavimo da se radi o valuti odnosno novcu.

Naredno pitanje je ako kupim Bitkoin gde se taj novac nalazi i kako da znam da pripada meni? Bitkoin nije ništa drugo nego elektronski zapis koji se nalazi na računaru i ne postoji u fizičkom obliku, odnosno ne postoje kovanice niti štampane novčanice Bitkoina. Elektronski zapis sadrži jedinstvenu šifru koja definiše Bitkoin ili njegov deo koji smo kupili i koji je naš. Naravno, ne moramo kupiti jedan Bitkoin već možemo kupiti i posedovati jedan njegov deo. Jedinstvenu šifru koja opisuje Bitkoin možemo uporediti sa serijskim brojem odštampane novčanice. Zamislimo da je dovoljno znati serijski broj novčanice a da nije potrebno imati samu novčanicu što je slučaj kod Bitkoina.

Takođe je važno pitanje kako da znamo da je kupljeni iznos Bitkoina naš? Evidencija o vlasništvu Bitkoina je takođe elektronski zapis negde na računaru. Međutim, da bismo bili sigurni da neko od vlasnika Bitkoina nije sam promenio iznos koji poseduje ili platio Bitkoinima koje ne poseduje, taj zapis se nalazi na više mesta istovremeno. Sistem koji obezbeđuje da je elektronski zapis o našem vlasništvu nad Bitkoinom pouzdan i da nam to niko ne može osporiti zove se Blokčejn. Blokčejn je tako napravljen sistem da se podatak o vlasništvu nad Bitkoinom nalazi na više mesta istovremeno. Ukoliko bi došlo do namerne ili slučajne promene podatka o vlasništvu samo na jednom mestu, Blokčejn bi odmah uočio to neslaganje i proglasio izmenjeni zapis nevažećim. Na taj način se obezbeđuje da ne možemo platiti neku robu ili usluge Bitkoinom koji ne posedujemo što nam pruža sigurnost prilikom transakcija Bitkoinom.

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu Foto: Aleksandar Nalbantjan

Zašto se Bitkoin naziva kriptovalutom i šta su to kriptovalute? Pomenuli smo šifru kojom se Bitkoin identifikuje i na osnovu koje pouzdano znamo da taj Bitkoin postoji i da pripada nama. Njegova šifra se dobija složenim matematičkim izračunavanjima primenom kriptografskih mehanizama. Kriptografija je oblast koja se bavi šifrovanjem i dešifrovanjem podataka a jedan njen poseban deo se koristi za izračunavanje šifre Bitkoina.

Sve valute koje koriste kriptografske mehanizme se nazivaju kripto valutama. Trenutno postoji više od 1.300 različitih kripto valuta od kojih je Bitkoin, svakako najrasprostranjenija i najpoznatija."

Kretanje kursa Bitcoin/USD za proteklu nedelju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    30. decembar 2017 | 20:02

    Najzad neko da objasni tako da i ja razumem.

  • Džoni

    8. februar 2018 | 19:47

    I bolje se ne kockati. Ovo će izgleda da se izduva kao balon.

  • simke

    21. januar 2018 | 22:30

    Ne kockam se, a i nemam para da uložim. Sačekaću da vidim kuda će sve ovo da ode.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA