≫ 

Miki Maus, Betmen i Supermen će uskoro postati javni domen i besplatni - evo šta to tačno znači

Ali uz ove dobre vesti idu i neke loše

  • 0

Kako smo ušli u novu godinu, sva autorska prava za dela objavljena 1923. godine su potpala pod javni domen (uz nekoliko izuzetaka).

To znači da će svako moći da ih objavljuje ili adaptira za korišćenje u novim delima, piše ArsTechnica.

Ovo je prvi put da se nešto ovako dešava u poslednjih 20 godina.

To znači da će ljudi uskoro moći, slobodno i bez dozvole, originalnog tvorca da koriste lik Mikija Mausa.

Foto: izismile.com

Sledećeg januara, "Rapsodija u plavom" Džordža Geršvina potpašće pod javni domen, a u januaru 2021. isto će se desiti i sa "Velikim Getsbijem".

A 1. januara 2024. godine istećiće autorska prava za "Parobrod Vili", a samim tim i Diznijevo isključivo pravo na lik i delo zvezde filma, Mikija Mausa.

Slično će biti i sa autorskim pravima za Supermena, Betmena i Diznijevu Snežanu između 2031. i 2035. godine.

Međutim, šta to tačno znači?

Korišćenje ovih likova koji će uskoro biti u javnom domenu moglo bi da bude pravo minsko polje.

Kompanija kao što je Dizni ima nekoliko slojeva pravne zaštite za bitnog lika kao što je Miki Maus.

Ona poseduje autorska prava za originalni lik, ali i sve njegove naredne verzije - koje su verovatno poznatije današnjoj publici.

Autorska prava za originalni lik Mikija Mausa ističu 1. januara 2024. godine, ali druga prava povezana sa njegovim likom će ostati na snazi znatno duže.

Pretpostavimo da želite da napravite Miki Maus igračku bez Diznijeve autorizacije. To ćete moći da uradite 2024. godine, ali samo ako vaš Miki Maus izgleda identično onom iz crtanog filma "parobrod Vili".

Lik Mikija Mausa evoluirao je tokom godina, a moderni Miki je i dalje pod zaštitom.

Najbolji primer toga su možda bele rukavice koje ima sada, a nije imao u prvim pojavljivanjima, i koje će moći da se koriste tek nakon 2025. godine.

Rani crtaći sa Mikijem Mausom su bili crno beli, ali ako želite da koristite verziju u boji, moraćete da pažljivo istražite kada su se te boje prvi put pojavile.

Mnoge promene bile su suptilne, ali i dalje mogu da budu pravno važne.

Slični problemi mogu da se dese i sa drugim legendarnim likovima kao što su Supermen, Betmen, Duško Dugouško, Patak Dača koji će potpasti pod javni domen u narednih 20 godina.

To znači da će svako moći da napravi crtani film sa Betmenom posle 2035. godine, ali samo ako koristi elemente koji su povezani sa originalnim likom.

Rečenice, likovi i drugi elementi koji su se pojavili kasnijih godina će i dalje biti zaštićeni autorskim pravima, i samim tim će svi zainteresovani morati da čekaju da te kasnije verzije postanu javni domen i besplatne.

Printskrin: Youtube/Warner Bros. Home Entertainment

A tu je i još jedan problem. Primera radi, Dizni poseduje autorska prava ali i prava za korišćenje zaštitnog znaka za Mikija Mausa.

Pa čak i kada isteknu sve važne zabrane, Dizni i dalje može da koristi pravo za korišćenje zaštitnog znaka kao oružje protiv neautorizovanih proizvoda.

Drugim rečima, Dizni može da tvrdi da neko korišćenjem Mikija Mausa vara ljude da pomisle da je on povezan sa Diznijem.

Stvari bi mogle da budu nezgodne ako neko koristi lik Mikija Mausa za prodaju nekog nepovezanog proizvoda kao što je pasta za zube, ali ako neko prodaje igračku, onda bi se našao na znatno tvrđem pravnom terenu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA