• 9

Ekološki pogon za avione budućnosti: Naučnici iz Vuhana konstruisali mlazni motor na struju

Ovo rešenje moglo bi da postane alternativa mlaznim motorima na fosilna goriva i da doprinese razvoju potpuno električnih mlaznih aviona

  • 9

Naučnici sa univerziteta u kineskom gradu Vuhanu, poslednjih meseci isključivo pominjanom u kontekstu epidemije korona virusa, svetu su predstavili svoj revolucionarni izum. Oni su časopisu Američkog instituta za fiziku objavili članak o svom funkcionalnom mlaznom motoru sa pogonom na električnu energiju.

Vođa projekta, profesor Jau Tang je rekao da je njegov tim za rad na novom tipu pogona bio motivisan smanjenjem zavisnosti sveta od fosilnih goriva, kao i rešavanjem krize globalnih klimatskih promena.

Njihov mlazni motor ne troši nikakvu drugu energiju osim električne, a za ostvarivanje reaktivnog pogona koristi se fizika plazme, četvrtog agregatnog stanja materije.

Plazma je stanje potpuno jonizirane materije koja može da se stvori, u ovom slučaju, sabijanjem vazduha i izlaganjem istoga mikrotalasnom zračenju kako bi on bio jonizovan. Pretvaranjem vazduha u plazmu stvara se veliki pritisak, a njegovim usmeravanjem dobija se reaktivni pogon.

Naučici iz Vuhana nisu prvi koji su se setili ovog principa, ali je njihovo rešenje (za razliku od npr. NASA-inog na svemirskoj sondi Dawn) ne koristi plazmu dobijenu iz ksenona već iz običnog vazduha, i pritom generiše veću snagu, piše Interesting Engineering.

Naučnici su do sada izradili mali prototip. Njihov "mlazni motor" podigao je jedan kilogram tešku čeličnu kuglu samo zahvaljujući stvaranju pritiska plazme u cevi prečnika 24 milimetra.

Generisana snaga, kada bi se isti efekt uvećao na veličinu aviona, uporediva je sa snagom mlaznih motora komercijalnih aviona, navode naučnici, i dodaju da već rade na unapređenju dizajna i efikasnosti kao i povećanju prototipa, prenosi Bug.

Za sada su, smatraju, pokazali da je ovakvo rešenje primenljivo u avijaciji i da bi u budućnosti ono moglo da postane alternativa mlaznim motorima na fosilna goriva, kao i da doprinese eventualnom razvoju potpuno električnih mlaznih aviona.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velja

    Nista novo , "elektricni mlazni motor" su izmislili inzinjeri Boinga jos davne 1982 godine, a proban je maja meseca 1983 i pokazan USAF-u, ali tada je projekt odbacen kao nepraktican i skup. Kinezi su verovatno "maznuli" svojevremeno te planove, kao sto oni uvek rade, i sda je nekom palo na pamet da proba ponovo da razvije tu tehnologiju.

  • kiza

    Iz Vuhana,HVALA NE.

  • X

    Može li ikako bez spaljivanja vazduha?!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima