• 3

Nema točkove, a juri 600 na sat: Kinezi uspešno tastirali novi superbrzi voz

Voz će u Kini predstavljati kompromis između tradicionalnog železničkog saobraćaja i vazdušnog prevoza

  • 3

Novi kineski voz zasnovan na principu magnetne levitacije (maglev) uspešno je prošao prve testove vožnje velikim brzinama.

Na razvoju voza, koji se kreće lebdeći u magnetnom polju iznad šina brzinom od 600 kilometara na čas, rade stručnjaci Univerzitet Čung-ći iz Šangaja, a ova njihovog rada predstavlja prekretnicu u istraživanju razvoja ove vrste vozova u Kini.

Očekuje se da će prototip kineskog magleva biti kompletno završen do kraja ove godine. Princip magnetne levitacije ovoj vrsti voza, koja nema točkove, omogućava kretanje velikim brzinama, ali i bezbednost i pouzdanost vožnje, kao i prevoz većeg broja putnika za kraće vreme. Voz će putnike prevoziti na duge, kratke i srednje relacije, navodi Rojters.

Novi voz će u Kini predstavljati kompromis između tradicionalnog železničkog saobraćaja i vazdušnog prevoza, budući da se brzina od 600km/h koju razvija približava brzini aviona, koja prosečno iznosi od 800 do 900 km/h.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BMW

    I kod nas će biti takvi vozovi sa tolikom brzinom ali 2110 godine

  • Перагеније

    РАДИ се, може се...

  • coach

    A mi se hvalimo sa 120 km/h do novog sada

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima