≫ 

Novi korejski robot podiže testiranje na koronu na potpuno novi nivo

Robotska ruka testiranje obavlja štapićem za uzimanje briseva iz nosa, a ceo proces kontroliše medicinsko osoblje koje robotom upravlja pomoću kontrolera

  • 0
Robot Korona Printscreen: YouTube/의사-환자 접촉 없이 검체 채취 로봇 개발.."코로나19 비대면 검사"

Južnokorejski naučnici su razvili robota koji bi trebalo značajno da smanji rizik od zaraze korona virusom među medicinskim radnicima, kao i da obezbedi da pacijenti mogu bezbedno da se testiraju na korona virus.

Robotska ruka testiranje obavlja štapićem za uzimanje briseva iz nosa, a ceo proces kontroliše medicinsko osoblje koje robotom upravlja pomoću kontrolera. Tako se pregled može obavljati na daljnu, odnosno iz druge prostorije, dok lekari ceo proces mogu da posmatraju na ekranu.

A da ne bi došlo do povreda, pošto je štapić za uzimanje brisa potrebno gurnuti duboko u nos, naučnici su konstruisali stabilizator glave na koji se pacijent naslanja tokom obavljanja testa.

Jedan od članova naučnog tima, doktor Seo Jun-ho se nada da bi ovakav robot u budućnosti mogao da postane standardni deo opreme u bolnicama kako bi se rizik po medicinske radnike, ne samo od zaraze koronom, već i od drugih zaraznih bolesti, sveo na najmanju moguću meru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA