• 4

Svi ga imamo, malo ko ga voli: Ovo je ubedljivo najgori tehnički uređaj u kući

I do sada smo sve to znali, ali se sada tu našla i nauka da nam potvrdi da mikrotalasne pećnice zaista jesu grozne...

  • 4

Mikrotalasne pećnice su ubedljivo najgori tehnički uređaj koji imamo u svom domaćinstvu. To je aparat koji, manje - više, svi koristimo, ali ga niko baš nešto posebno ne voli.

Svi znamo da je kuvanje na šporetu i u rerni mnogo bolji i kvaliteniji način za pripremu hrane, ali je mikrotalasna mnogo brža, pa zato svesno žrtvujemo kvalitet zbog brzine.

I do sada smo sve to znali, ali se sada tu našla i nauka da nam potvrdi da mikrotalasne zaista jesu grozne, čak i kada je grejanje šolje obične vode u pitanju.

Istraživanje, objavljeno u časopisu AIP Advance, bavilo se načinom na koji mikrotalasna pećnica greje posude u kojima se nalazi tečnost. Rezultati su pokazali da je, u poređenju sa ostalim načinima, mikrotalasna zaista "bedna" alternativa.

Kada vodu zagrevate na šporetu, ona se greje metodom konvekcije, odnosno vruća voda sa dna posude se pomera nagore, voda cirkuliše i tako se zagreva do momenta ključanja.

Kod mikrotalasne situacija je potpuno dugačija, pošto se tu posuda zagreva prva, i to ne samo sa dna, već sa svih strana, i tako podiže temperaturu vode. A pošto ovde nama cirkulisanja u posudi, voda na vrhu uvek bude mnogo toplija od one na dnu.

Dakle, mikrotalasne su užasne jer nikako ne mogu ravnomerno da zagrenju tečnost. Od toga su pošli i naučnici, u pokušaju da pronađu način da to isprave. Gornju ivicu čaše su obložili tankim slojem srebra, što je dovelo do toga da voda na vrhu prestane da se pregreva i da počne da se zagreva slično kao na šporetu.

Problem, toga što srebrni sloj mora da bude savršeno savršeno spojen sa staklom kako bi se izbegli mogući problemi sa prisustvom metala unutar rerne, naučnici su uspeli da reše njenim postavljanjem tako da svaka mogućnost zapaljenja bude izbegnuta, prenosi BGR.

Tada se, međutim, javio drugi problem. Ono što je uspelo da tečnošću, ne važi i za čvrstu hranu, pošto je njeno zagrevanje mnogo komplikovanije. Tu ni postavljanje metalnog sloja na činiju ne pomaže mnogo...

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    Nikad ga nisam imao u kuci. Skroz naskroz neprirodna i nezdrava stvar.

  • BOBO

    Imao sam dva, POKLONIO SAM IH.

  • Discovery

    Odlična stvar za zagrevanje hrane. Samo treba znati koristiti uređaj. Nije to samo stavi hranu i uključi na 5 minuta. Ima dosta jela koje se ne mogu ili dugo traje podgrevanje na drugačiji način, a u mikrotalasnoj za minut-dva gotovo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima