Kako izgleda bežični prenos energije pomoću Teslinog kalema?

Model napravljen pomoću "štapa i kanapa" verno odražava čuveni Teslin izum...

  • 2

Oni nešto stariji setiće se da je nekada postojao "Elektropionir", set elektro-elemenata i komponenti pomoću koga su mogli da se izvode različiti eksperimenti osmišljeni da decu na zanimljiv način uvedu u svet "elektrike". Na sličan način, i ovaj momak iz videa je, uz pomoć "štapa i kanapa", napravio model Teslinog kalema i prikazao kako se putem njega vrši bežični prenos energije.

(Telegraf.rs/LinkedIn/vjevrosimovic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nody

    10. novembar 2021 | 22:08

    Nije baš "štap i kanap" za ono vrijeme veoma sofisticiran komplet koji nas je naučio šta je to magnetizam, mogao se sastaviti elektromotor i još 32 kombinacije,prije njega sam imao komplet Mehanotehna sastavljao dizalice,kranove sa četkom,bagere i "300 čuda", zahvaljujući tim kompletima danas sam veoma uspješan dr elektromašinstva

  • Elektroničar

    12. novembar 2021 | 06:24

    Lepo urađeno i korisno za edukaciju. Pretpostavljam da je ovaj elektronski sklop koji napaja Teslin trafo takozvani bloking oscilator. Sam sklop je veoma jednostavan, ali može dati veliku energiju u odnosu na svoju veličinu. Dajte više ovakvih članaka iz nauke i tehnike, a manje o sportistima, ovima iz rijalitija, političarima i njima sličnim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA