Tip koji je izmislio TV koji se liže, sada pravi električne štapiće za jelo koji hranu čine slanijom

Želi da pomogne ljudima da smanje unos soli

  • 0

Grupa japanskih naučnika razvila je set električnih štapića za jelo za koje tvrde da mogu poboljšati ukus soli.

Štapići su povezani za mali računar koji se nosi kao narukvica i koriste električnu stimulaciju za prenošenje jona natrijuma iz hrane u usta onoga ko jede, kaže Homej Mijašita, profesor sa Univerziteta Meiđi u Tokiju i tvorac ovih štapića.

Mijašita je takođe osoba koja stoji iza televizora koji može da se liže, o kojem smo pisali pre nekoliko meseci. Ideja iza tog uređaja bila je da pruži ljudima mogućnost da probaju i okuse ono što vide na ekranu.

Ovi štapići za jelo su svakako daleko praktičniji, posebno ako zaista mogu da pomognu ljudima da smanje unos soli. Naučnici kažu da štapići mogu da povećaju percipiranu slanost hrane sa niskim sadržajem soli za oko 1,5 puta.

Kako Reuters primećuje, tradicionalna japanska dijeta naginje slanim ukusima. Tipična odrasla osoba u Japanu konzumira oko 10 grama soli dnevno, što je dvostruko više nego što preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

Visok unos natrijuma je povezan sa povećanim rizikom od moždanog udara, visokog krvnog pritiska i drugih problema.

Veštačko povećanje slanoće jela moglo bi olakšati ljudima da se odluče za jela sa niskim sadržajem natrijuma, a da ne moraju da žrtvuju ukus.

Ova grupa naučnika trenutno usavršava prototip ovih štapića, a nadaju se da će sa prodajom početi već naredne godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA