Vreme čitanja: oko 2 min.

Probao sam da kloniram svoj glas veštačkom inteligencijom: Rezultati su bili jezivi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lansiranjem ChatGPT-a pokrenuta je prava AI revolucija, i svakim danom nam je dostupno sve više AI alata

  • 0
Kloniranje glasa Foto: Telegraf.rs

Veštačka inteligencija je u poslednjih nekoliko meseci, čini se, postala glavna tema praktično svakog razgovora. Lansiranjem ChatGPT-a pokrenuta je prava AI revolucija, i svakim danom nam je dostupno sve više AI alata. Možemo da generišemo slike iz teksta, da pišemo eseje, romane i scenarije za filmove, ili u ovom slučaju, da kloniramo sopstveni glas.

Prošle nedelje smo pisali o slučaju majke iz Arizone koja je tvrdila da su prevaranti klonirali glas njene ćerke koristeći veštačku inteligenciju kako bi lažirali otmicu i dobili neki novac od nje. Majka je tada rekla da ni u jednom trenutku nije posumnjala da glas sa druge strane nije njena ćerka. To nas je inspirisalo da i sami probamo jedan od ovih alata, da vidimo kakvi bi rezultati bili. I, na moje iznenađenje, bili su jezivo dobri. Videćete i sami u videu na kraju teksta.

Proces je bio prilično jednostavan. Štaviše, koristio sam besplatan alat, tako da verujem da bi rezultati sa nekim alatom koji se plaća bili znatno bolji.

Otišli smo na Resemble AI, sajt koji radi upravo to - kloniranje glasova koje biste kasnije mogli da koristite u nekim klipovima bez potrebe snimanja dodatnog voiceover-a. Ideja je da klonirate svoj glas i onda samo ukucate sve što želite da "kažete" i mašina će to uraditi umesto vas.

Prvi korak bio je snimanje uzoraka. Nažalost, ni jedan od ovih alata trenutno ne podržava srpski jezik, pa smo sve morali da radimo na engleskom. Resemble AI nam je dao 25 rečenica koje sam morao da pročitam i snimim, sve u sklopu njihovog sajta. Proces je trajao možda nekih 15ak minuta. 

Kada smo snimili uzorke, dobili smo mejl da ćemo morati da sačekamo nekoliko dana da se naš glas generiše. Posle dva dana, stigao mi je novi mejl. "Vaš glas je gotov i spreman za upotrebu", napisali su.

Jednom kada se generiše vaš glas ovim alatom, vi možete da napišete bilo šta i mašina će to izgovoriti umesto vas, ali vašim glasom. 

Odmah sam seo za računar i pogledao šta su to napravili, i bilo mi je jezivo. Zvučalo je kao ja, ali ne baš kao ja. Ovaj AI glas zvuči kao da pričam dok dižem neke teške predmete, mislim da to ima veze s tim kako smo snimili uzorke, jer sam u tom trenutku morao malo glasnije da govorim u mikrofon.

U svakom slučaju, rekao bih da mogu sa lakoćom da prevarim neke ljude koje znam celog života kada bih recimo platio softver i otključao sve mogućnosti koje dolaze sa plaćanjem. Ponavljam, ovo sam uradio bez utrošenog dinara, što znači da svako ko ima računar i mikrofon može da uradi isto.

Kako je zvučalo možete pogledati u videu ispod.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA