Bitcoini svakog dana potroše više struje nego cela Srbija!

Vrednost jednog bitcoina (u vreme pisanja ovog teksta) iznosi 16.728 dolara

  • 6

Vrednost jednog bitcoina nastavlja da raste vrtoglavom brzinom, a mreža ove kriptovalute po svakoj transakciji potroši 240 kilovatčasova struje. Prema pisanju "Newatlasa", ta potrošnja struje na dnevnom nivou iznosi isto koliko i potrošnja čitave naše zemlje.

Do bitkoina možete da dođete besplatno ili uz minimalne troškove: Ovo je jedan od načina kako da u tome uspete!

Vrednost jednog bitcoina (u vreme pisanja ovog teksta) iznosi 16.728 dolara, što je neuporedivo više od 30 dolara koliko je jedan bitcoin vredeo 2013. godine.

Zbog ogromnog rasta bitcoina novi milioneri i milijarderi nastaju svakog dana. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi cela priča oko bitcoina mogla da bude "mehur od sapunice" koji će uskoro pući, dok ima i onih koji smatraju da bi ova kriptovaluta mogla da zameni čak i zlato.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, sve manje ljudi smatra da bi bitcoin u budućnosti mogao da postane regularna valuta za transakcije, jer je sada potrebno između 10 minuta i 17 časova kako bi se potvrdila samo jedna transakcija.

U čemu je problem?

Svaka transakcija zahteva neverovatno velike računarske napore, a to troši jako puno struje. Da bi rudarili bitcoine računari moraju da rade konstantno i da računaju kompleksne matematičke probleme kako bi ova kriptovaluta imala vrednost.

Kao što smo pomenuli na početku, jedna transakcija potroši 240 kilovatčasova struje, što je dovoljno da se osam dana strujom napaja prosečan dom u Americi.

Foto: eps.rs, Telegraf

Kada se u obzir uzme da se u toku dana izvrši oko 350.000 transakcija, dobija se da je potrošnja struje za to veća od dnevne potrošnje čitave Srbije.

Kako bitcoini postaju sve popularniji, tako će i potrošnja struje biti veća. Međutim, nije potrošnja struje najveći problem.

Svaka transakcija bitcoina u atmosferu izbaci 117 kilograma ugljen-dioksida, što je rezultat potrošnje struje koja uglavnom dolazi iz termoelektrana koje koriste ugalj. To znači da je čitava mreža bitcoina na godišnjem nivou kriva za izbacivanje 16.000 kilotona ugljen-dioksida u atmosferu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA