≫ 

Bjela: Od Titove smrti nijedan političar nije shvatio moć kinematografije

Bjelogrliću je jako žao što "senke nad Balkanom" neće više ići na RTS-u

  • 5

Glumac, producent, scenarista i reditelj Dragan Bjelogrlić izjavio je u intervjuu za jednu televiziju da mu je žao što se druga sezona serije "Senke nad Balkanom" neće emitovati na Radio-televiziji Srbije

To je opasna tema, mora sve ozbiljno da se uradi: Bjela snima svoje "Nemanjiće"

Bjelogrlić objašnjava da su dve stvari bile ključne da uradi seriju "Senke nad Balkanom".

- Radeći na filmu i seriju "Montevideo, Bog te video", otkrio sam taj svet 30-ih godina, shvatio koliko je to intenzivan i bitan period. Možda period kad je uspostavljeno sve što mi danas živimo, period kad su uspostavljeni temelji modernog sveta. A na Balkanu je jedna mlada država puna političkih uticaja i iskušenja - kaže on.

Printskrin: RTS

S druge strane, Bjelogrlić kaže da je istraživajući taj period našao da je između Soluna i Beograda bila najveća raskrsnica puteva droge, a da je Interpol nazvao "Balkan Kolumbijom".

Beograd nagradio seriju "Senke nad Balkanom": Bjelogrlić obećao još bolju sezonu (FOTO)

- Zadatak pop kulture je da zainteresuje ljude za određene istorijske događaje i ličnosti kroz svoju fikciju -  objašnjava Bjelogrlić i dodaje da je za seriju "Senke nad Balkanom" bila potrebna i doza hrabrosti.

Upravo smo shvatili da je OVA SCENA iz "Senki" u vezi sa filmom "Lepa sela lepo gore", i to na nestvaran način (FOTO)

Bjelogrlić ističe da je u Srbiji je uvek bilo teško snimiti film i seriju, posebno ako se radi o ambicioznijem projektu.

- Te sitne razlike, koje su političarima poslužile da rasture Jugoslaviju, su umetnicima uvek bile inspiracija za stvaralaštvo -  kaže on i dodaje:

Bjelogrlić kaže da od smrti Josipa Broza Tita niko nije shvatao koliko je kinematografija važna.

Foto: ATA images

- On je bio jedan od retkih vladara koji je vrlo dobro znao moć kinematografije, moć filma i televizijskih serija. Sa njegovim odlaskom ovi novi političari nisu to razumeli na najbolji način -  kaže Bjelogrlić, ali dodaje da je sadašnja  Vlada posvećena filmu.

Mi imamo tradiciju dobrog filma. Moram da budem pošten do kraja, poslednje tri-četiri godine i politika Ministarstva kulture i Vlade Srbije je vro afirmativna prema filmu. Imamo najveći budžet za film u novijoj istoriji - rekao je Bjela.

VIDEO: Dragan Bjelogrlić o muzici Tome Zdravkovića

Daljinac

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vosa

    27. april 2018 | 15:23

    Posle Tita politicari nista ne shvataju. Al se bogate

  • Maca

    27. april 2018 | 15:06

    Tako je. Genije kao Tito se retko radaju.

  • Sinisa

    27. april 2018 | 13:08

    Kinamotgrafija onda jeste imala odredjen efekat,sada je internet preuzeo ulogu.I vazno je KO pravi filmove od nekog znacaja za Srbiju.Ne moze svako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA