≫ 

Sve o rivalima Srbije pred Mundijal: Nigerija je isprašila Argentinu, Maroka se plaše i Španci! (VIDEO)

Maroko i Nigerija mogu biti opasne mine u Rusiji, neće biti naivan rival ni Orlovima

  • 4

Fudbaleri Srbije će pripremne mečeve za Mundijal u narednom ciklusu igrati protiv Maroka i Nigerije, koji su takođe učesnici Svetskog prvenstva u Rusiji.

Maroko je rival 23. marta u Torinu, Nigerija 27. marta u Londonu, a oba tima su afrički predstavnici u Rusiji, uz timove Egipta, Senegala i Tunisa.

Mladen Krstajić je pozvao 24 igrača, pojačao stručni štab, a objavljeno je još kako će izgledati dres Orlova.

Iako možda mnogi nisu bili oduševljeni rivalima u ovim mečevima, FIFA rang lista i sam plasman timova na Mundijal garantuju provere po meri - Srbija je 34. na FIFA listi, Maroko 42, a Nigerija 52.

Postavlja se pitanje šta nas čeka protiv ovih rivala i kakva će nam biti smernica pred Rusiju?

Foto: youtube.com

MAROKO

Ekipu trenutno vodi Erve Renar, Francuz koji je preuzeo vođenje tima u februaru 2016. godine, da bi u novembru 2017. overio plasman na Svetsko prvenstvo, prvo za zemlju posle 1998. godine. To mu je obezbedilo novi ugovor do 2022, iako se spekulisalo o njegovom odlasku u Alžir.

Tim će u grupi B na Mundijalu biti sa Portugalom, Španijom i Iranom, a valja napomenuti da je Maroko u kvalifikacijama iza sebe ostavio Obalu Slonovače, zatim Gabon i Mali.

Za afričke prilike, Maroko je kvalifikacije završio sa odličnim učinkom, neporažen sa tri pobede i tri remija, uz gol razliku 11:0!

Maroko je jedina ekipa bez primljenog gola u afričkim kvalifikacijama, nisu uspeli mrežu da zatresu Obamejang, Salomon Kalu, Vilfrid Boni i ostali, a ujedno je nedavno osvojila Šampionat afričkih nacija.

U finalu, na impresivan način je potučena Nigerija sa 4:0, što je samo deo velikog niza od 13 mečeva bez poraza (10 pobeda i 3 remija).

Poslednji put, Maroko je osetio gorčinu poraza 10. juna 2017. od Kameruna na Kupu afričkih nacija, a u mundijalskim kvalifikacijama udarna igla bio je 30-godišnji Kalid Butaib sa četiri gola.

Prva zvezda tima je Mehdi Benatija, koji uz Butaiba, Junesa Belhandu, Nabila Dirara, Hakima Zjeha i Sofijana Bufala čini kičmu ekipe.

U timu je još Ajub El Kabi, najbolji strelac poslednjeg Šampionata afričkih nacija sa devet pogodaka, inače član marokanskog RSB-a.

Tim Maroka zaslužuje respekt, ukazali su ga već Španci koji neće potceniti rivala na Mundijalu. "Marka" je Maroko najavila kao ozbiljnu potencijalnu minu, analizirao je tim i Žulen Lopetegi, selektor Španaca.

- Imaju fudbalere koji su se već nalazili u evropskoj eliti poput Benatije (Bajern i Juventus), Hakimija (Real), Amrabata (Leganes) ili Belhande (Galatasaraj), to ih može načiniti komplikovanim rivalom - rekao je jednom prilikom Lopetegi.

Španci ih neće potcenjivati, nema razloga ni da mi to činimo.

NIGERIJA

Selekcija poznata po turbulencijama i smenama selektora, sada će biti predvođena Nemcem Gernotom Rorom, koji odavno pliva u afričkim vodama. Vodio je Gabon, Niger i Burkinu Faso, Nigeriju je preuzeo 2016, a imao je privilegiju da njegova ekipa bude prva afrička koja je overila plasman na Mundijal, pobedivši Zambiju sa 1:0.

Za njega će dueli sa Srbijom i Poljskom biti eksperimentalni, pošto je najavio da će probati nove formacije.

- Igrali smo 4-3-3 i 5-3-2, videćemo da promenimo najosnovnije, nadam se da ćemo popraviti timsku harmoniju i pokazati pravi ofanzivni fudbal - poručio je Ror, koji je kao novajlije pozvao Obija iz Torina, Ajajija iz Al Alija i Gabrijela Okečukvu iz Akva Junajteda.

Foto: AP/Tanjug

Oštrice ekipe predstavljaju Obi Mikel, Vilfred Ndidi, Odion Igalo, Ogenji Onazi i Viktor Mozes, prekaljeni borci i trkači, a trijufmalni gol protiv Zambije za overu mundijalske vize dao je Arsenalov Aleks Ivobi. Nigerija je imala četiri pobede, remi i poraz od Zambije sa 2:1, a najbolji nigerijski strelac kvalifikacija bio je Mozes sa tri pogotka. Po dva su postigli Ihenačo, Ivobi i Obi Mikel, jedan Igalo, Ogu i Simon, što dovoljno govori o raznovrsnosti na koju u Nigeriji računaju.

Nigerija je u septembru prošle godine demolirala Kamerun sa 4:0, a letimičan pogled na spisak govori o respektabilnim karijerama.

Samo u navali, tu su Ahmed Musa iz CSKA, kog smo upoznali u nedavnom duelu Moskovljana sa Zvezdom, zatim Čelsijev Mozes, Lesterov Ihenačo, Ivobi iz Arsenala i Igalo iz Čangčun Jataija.

Obi Mikel je lider Tjanđin Tede, Onazi Trabzona, Agbo je u Standardu, Etebo u Las Palmasu, Mozes Simon u Gentu...  Zato će Argentina, Islad i Hrvatska sa posebnim respektom igrati u grupi D na Mundijalu protiv Superorlova.

Pre poraza od Maroka sa 4:0 na Šampionatu afričkih nacija, Nigerija je izgubila samo jedan meč u poslednjih 17 duela, od Gane sa 4:1 u Kupu afričkih nacija.

U jednom prijateljskom meču u novembru prošle godine, Nigerija je čak tukla Argentinu sa 4:2. Teško da se Gaučosi mogu utešiti time da nije igrao Mesi, akteri su bili Dibala, Aguero, Di Marija...

Da podsetimo, sve prenose fudbalskih utakmica sa Svetskog prvenstva u Rusiji moćićete da pratite na RTS - u.

Video: Reakcija Baneta Ivanovića nakon skidanja kapitenske trake

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja...RS

    19. mart 2018 | 23:38

    Ajd prpremite nas za debakl,kao da igramo protiv Brazila ili Nijemaca

  • Nbgg

    20. mart 2018 | 09:59

    Ma mi mozemo svakoga da dobijemo ili da izvecemo dobar rezultat mislim na Brazil, Nemce , Spance ali mozemo i da puknemo od svakoga realno to je nas fudbal... iskreno se nadam da ce nas inat da praradi u Rusiji i stvarno ocekujem dobar plasman na sp

  • MegaStorm

    20. mart 2018 | 11:13

    Treba pustiti Bugarska da idu umesto nas da se ne brukamo tamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA