≫ 

Brazilac u Pazovi "špijunira" srpske fudbalere: Telegraf razgovarao sa momkom kog su zbog Srbije na četiri meseca poslali u Beograd (FOTO)

Viktor LaRegina je novinar Ogloboa sa zadatkom da u "sitna crevca" izveštava Brazilce o aktivnostima srpske reprezentacije pred Svetsko prvenstvo, ovde je već tri nedelje - krenuo je da uči srpski jezik, da se upoznaje sa srpskom kulturom, pričao nam je o slabim tačkama brazilskog tima...

  • 2

Jedan od najvećih novinarskih izazova, ujedno i najlepših, ume da bude odlazak na dugo putovanje u novu i neistraženu teritoriju, naravno, sem ako to nije izveštavanje sa ratnog žarišta, razume se. Zadatak za kojim mnoge kolege žude zapao je Brazilcu Viktoru LaRegini, novinaru brazilskog portala Oglobo, krajnje simpatičnom momku omanjeg rasta, koji je pre tri nedelje iz dalekog Brazila "zapucao" ka Srbiji, Beogradu, gde će četiri meseca izveštavati o aktivnostima fudbalske reprezentacije Srbije.

- Ćetiri meseca - sa naglašenim "ć" i osmehom ponosa zbog naučenog potvrđuje uredno obrijani i doterani Viktor koga smo zatekli na redovnom brifingu nacionalnog tima Srbije u staropazovačkoj bazi.

>>> Planule karte za meč Srbije i Brazila u Moskvi: Očekuje se pravi spektakl! (VIDEO)

O njemu su naši mediji već pisali, u formi "stigao je Brazilac", a evo, sada i upoznajemo famoznog "špijuna". Neupadljiv, ne razume naš jezik, ali je krenuo da ga uči, imaće vremena napretek da se potanko upozna sa ćirilicom.

Do tada, samo na engleskom, pitamo gosta otkud baš on i otkud u Beogradu - sa kojim zadatkom?

- Zadatak je da pratim svaki korak fudbalske reprezentacija Srbije, jer je Srbija rival Brazila na Svetskom prvenstvu - priča Viktor dok stiska glomaznu kameru koja mu je na gotovs i perifernim vidom vreba dešavanja oko sebe, spreman da reaguje brzinom vidre.

Foto: Telegraf

Reprezentacija Srbije biće mu primarna preokupacija, ali ne i jedina profesionalna obaveza dok je ovde.

- U isto vreme, napraviću brojne reportaže o kompletnom srpskom fudbalu, klubovima, igračima, ali isto tako i o srpskoj kulturi i srpskoj istoriji. Moj dolazak ovde je deo velikog projekta koji podrazumeva da mladi novinari širom sveta prate i izveštavaju o timovima koji će igrati na Svetskom prventsvu. Srbija je interesantna za Brazil jer će igrati na Mundijalu protiv Brazila, ali i zbog svoje fudbalske tradicije, istorije fudbalske Jugoslavije i igrača koji su kreirali istoriju na ovim prostorima. U Brazilu znamo dobro za Ramba Petkovića, i zato je srpski fudbal veoma interesantan za nas.

VIDEO: Ovako je Bane Ivanović reagova posle saznanja da nije više kapiten

Baš je Rambo za telegraf svojevremeno povukao paralelu između Srba i Brazilaca. Tvrdi: sličan soj, mentalitet, karakter.

- Definitivno je da Petković zna mnogo bolje da uporedi temeprament, identitet i karakter Srba i Brazilaca.

Za kratko vreme u Srbiji uspeo je da se uveri u neke sličnosti sa Brazilom.

- Za ovo vreme koliko sam u Beogradu zaista sam mogao da se uverim u te sličnosti, Srbi su veoma topao narod uprkos ovoj hladnoći (smeh), gostoljubiv, u tom smislu su kao Brazilci. Srbi su uvek nasmejani, mislim da deluju srećniji nego ostali Evropljani koji imaju imidž hladnih ljudi. Mislim da je Srbija hladna zemlja sa toplim ljudima - kaže momak rođen u toplom Sao Paolu sa prebivalištem u još toplijem Riju.

Foto: Telegraf

Nije trebalo ni da ga pitamo o Zvezdi i Partizanu. Sve zna.

>>> TOP 13 žena srpskih fudbalera, čija je najlepša i najzgodnija? (ANKETA)

- Derbi između Zvezde i Partizana je najpoznatiji i najslavniji deo srpskog fudbala, najprepoznatljiviji deo srpskog fudbala u svetu kada se priča o srpskom fudbalu. Znam da derbi ima dugu tradiciju, istorijsko rivalstvo, ima dve suprotstavljene ideologije, a opet u isto vreme dva stadiona su toliko blizu jedan drugom. Radujem se što su ići na derbi i što ću imati priliku da izveštavam sa utakmice, biće to sjajna priča. Brazilci su takođe zainteresovani za utakmicu, jer je bilo igrača koji su igrali derbi kao što je bio Kleo.

Foto: Marko Jovanović

I Viktora je, kao i sve nas, iznenadio potez selektora Krstajića da skine traku dosadašnjem kapitenu Ivanoviću i preda je Kolarovu. Imao je šta da kaže na tu temu, izneo zanimljivo gledište.

- Vau, to je ozbiljna stvar, velika vest. Ne znam toliko kao vi šta se dešava unutar same reprezentacije, ali moje mišljenje je da je Krstajić, pošto je preuzeo tim, video neke pogrešne stvari i preuzeo na sebe odgovornost da ih menja pre Svetskog prvenstva. Jer misli da onako kako je bilo pre, tako Srbija neće stići daleko u Rusiji, pa je rešio da menja. Napravio je rizičan potez tri meseca pre Svetskog prvenstva i samo dve utakmice pre konačnog sastava tima. Njegova odluka da skine kapitensku traku Ivanoviću mnogo govori o karakteru selektora i karakteru tima koji hoće da vidi sa Kolarovim kao kapitenom, a ne Ivanovićem. To mnogo govori o njemu.

Foto: Marko Jovanović

Neizbežno pitanje: Kako nas Brazil vidi, da li misle da možemo da im napravimo problem?

- Brazilce najviše plaše Švajcarska i Srbija iz jednog razloga - a to je odbrana. Brazilci imaju poteškoća sa evropskim reprezentacijama koje igraju u jakom defanzivnom poretku sa četiri ili pet igrača u poslednjoj liniji. To se dešavalo mnogo puta na Svetskim prvenstvima i to je izazov za brazilski tim, posebno ako protivnici budu igrali sa petoricom u poslednjoj liniji, sa tri defanzivca i dvojicom spoljnih.

- Dakle to je izazov za Titea, jer je već imao priliku da se susretne sa takvim protivnikom, u novembru prošle godine protiv Engleske, kada Brazil nije mogao da pronađe svoju igru, iako je u južnoameričkim kvalifikacijama dominirao. Ipak, protiv Engleza je sve to išlo mnogo teže, Nejmar ništa nije mogao da uradi. Prema tome, postoji stav da bi i Srbija mogla da igra na taj način i da napravi problem Brazilu, sa jakom odbranom i protivnapadima.

(M. Bogovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Један Доктор

    22. mart 2018 | 17:35

    Е јадан има шта и да види

  • Rogozin

    22. mart 2018 | 21:21

    Imas mnogo i da vidis. Dzaba su ti put platili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA