≫ 

Učio od Klopa, već je jednom osvojio Ligu šampiona: Zašto trenera Salcburga nazivaju menadžerom budućnosti?

Ima 42. godine, pomoćnik mu je bloger hrvatskog porekla * Ovo su najveće opasnosti koje Roze može da servira na Marakani u utorak

  • 4

''Imaju sistem i svi rezultati su plod tog dobrog sistema'', rekao je trener Crvene zvezde Vladan Milojević u najavi meča koji crveno-beli u utorak veče (21.00, Arena Sport) igraju protiv Salcburga!

Rekao i pogodio ''tačno u centar'', očigledno znajući s čime će se on i njegovi momci susresti u dvomeču za ulazak u LIgu šampiona. I dok fudbalere na terenu čeka protivnik koji je prethodne sezone igrao polufinale Lige Evrope, Milojević će pored njega voditi ''rat'' sa Markom Rozeom - čovekom koji pripada nadolazećem talasu menadžera iz Bundeslige.

Roze je trenutno u onoj austrijskoj, ali je pitanje dana kada će se preseliti u onu poznatiju - nemačku! Naravno, biće to odlazak u Lajpcig, verovatno na kraju ove sezone.

Mnogi ga već porede sa Jirgenom Klopom i Tomasom Tuhelom, jer su ga dvojica pomenutih menadžera trenirali u Majncu. I sam Roze je svojevremeno, tokom jednog intervjua, istakao da je dosta toga naučio od sadašnjih trenera Liverpula i PSŽ-a.

Roze kao igrač u zagrljaju Jirgena Klopa Foto: Guliver/Sandra Behne/Bongarts/Getty Images

Roze je tipičan dokaz da je Milojević bio u pravu kada je rekao da Salcburg ima dobar sistem! Zajedno sa svojim pomoćnikom Reneom Marićem, Roze je sa U 19 ekipom osvojio Ligu šampiona za omladince što je bio signal za vlasnike da mu odmah ustupe mesto trenera prvog tima.

I čim je došao na klupu, Roze je promenio formaciju! Uveo je istu onu koju je forsirao u omladinskom pogonu. Formacija 4-4-2 ili narodski rečeno formacija ''dijamant'' sa zadnjim veznim i polušpicem. To je formacija koju Roze koristi kada napada, a kada se brani najčešće to bude 4-3-2-1.

Zvezdi će najveća opasnost pretiti od tog napadačkog trija zbog akcije koju su prethodne sezone često upotrebljavali. Naime, jedan napadač se ''spuštao'' ka sredini, primao je loptu i odigravao polušpicu koji je iz prve pronalazio drugog napadača koji se ubacivao na mesto kolege koji je otišao.

Salcburg je na taj način pravio višak u napadu i izgledu situaciju za gol, a to je u neku ruku postao i zaštitni znak Rozea koji ''dijamantom'' insistira na presingu. E, tu bi veliku ulogu u redovima Zvezde mogli da odigraju Branko Jovičić i Nenad Krstičić koji će biti pod velikim pritiskom.

Roze u razgovoru sa Šlagerom Foto: Guliver/Andreas Schaad/Bongarts/Getty Images

Zvezdi će najveća opasnost pretiti preko Dabura i upravo je on taj napadač koji napada prostor. Protiv Škendije u prvom meču Daburu je društvo u napadu pravio Jabo, a iza njih je delovao Volf. Šlager i Junuzović su bili bočni vezni igrači, dok je Samaseku igrao tog zadnjeg veznog.

Šlager je igrač oko kog se dosta vrtelo prethodne sezone, a 21-godišnji Austrijanac je tim igrača koji može da igra bilo gde. Najbliži je onoj klasičnoj ''desetki'' i Roze ga često koristi za raznorazne situacije u datom trenutku.

Kao i u slučaju trenera Salcburga, tako je i Šlager jasan pokazatelj tog pomenutog sistema šampiona Austrije. U akademiju je došao 2011. godine, kao i Samaseku, a sada su dvojica možda i najbitnijih igrača.

Tu ključnu ulogu igra skauting Salcburga, što znači da sada dolazimo do Rozeovog pomoćnika Renea Marića.

U pitanju je Austrijanac hrvatskog porekla koji ima samo 26 godina i koji je posao dobio kao bloger. Ali ne bilo kakav, nego bloger sa savršenim fudbalskim zapažanjem.

Trening centar Salcburga - mesto gde se stvaraju šampioni Foto: Telegraf

Prvi ga je primetio Tuhel, tadašnji trener Majnca, koji je tražio da se upoznaju. Zatim je Marić dobiuo i posao vezan za analiziranje, a sa Rozeom se upoznao u sezoni 2016/17. Zajedno su preuzeli brugu oko klinaca Salcburga i sve ostalo je istorija.

Po osvajanju titule ovog leta, Roze je potpisao novi ugovor sa klubom do 2020.godine, međutim, kao što smo već pomenuli, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da na leto 2019. preuzme Lajpcig - Red Bulov tim iz Nemačke!

Austrijanci velčike nade polazžu u Rozea i njegovog pomoćnika, ali im definitivno neće biti lako protiv Zvezde. jer, najtrofejniji srpski klub takođe ima svoje perfekcioniste i ljude sa sistemom - Vladana Milojevića i Milana Kosanovića!

VIDEO: Kako je Zidan podneo ostavku kao trener Reala?

(Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA