Cicipas i Monfis u polufinalu Dubaija

Mladi Grk ispisuje istoriju svetskog tenisa

  • 0

Blago opuštanje umalo nije koštalo Stefanosa Cicipasa šanse da već na turniru u Dubaiju postane najmlađi igrač u istoriji koji je ušao u Top 10 svetskog tenisa.

Iako je prvi set protiv skoro vršnjaka Poljaka Hurkača koji je juče izbacio prvog nosioca Nišikorija nije bio „limunada“ (odlučen u taj brejku), ishod drugog je mogao da bude „kiseo plod“ za Grka. Imao je servis na 5-4 za osvajanje seta, a onda dopustio da sa Hubert herojski vrati u meč i osvoji naredni taj-brejk za 1-1 u setovima.

Videvši da je vrag odneo šalu, Cicipas „steže remen“ i dominantno rešava treći set sa 6-1, za svoje prvo polufinale u Dubaiju.

- Naravno da je gubitak drugog seta bio frustrirajući za mene. Ipak, uspeo sam da se „resetujem“ i sebi kažem da ću biti na terenu još dva sata ako treba – da bih konačno pobedio. Srećom, bilo je potrebno znatno manje vremena od toga...Čim sam uspeo da ga brejkujem početkom trećeg seta, učililo mi se da je shvatio da igra protiv psihološki jačeg protivnika, i to se odrazilo na njegovu igru. Nisam imao ništa protiv toga, naravno - sumirao je bitne aspekte meča protiv Hurkača Cicipas.

Foto: Dubai Duti Free championship

Sa druge strane žreba mu stiže šampion sa nedavno završenog turnira u Roterdamu, Gael Monfis, koji je posle neočekivano dugog i teškog meča uspeo da eliminiše Litvanca Rikardasa Berankisa, izgubivši drugi set u taj brejku (6-1 6-7 6-2). Berankis je bio motivisan ciljem da pobedom postane prvi igrač u istoriji koji je iz kvalifikacija došao do polufinala – ali se Monfis „nije dao“ i iskoristio zamor svog protivnika iz drugog seta da igra na njegove greške – što se ispostavilo kao pobednička formula u odlučujućem setu.

- Nije bilo prijatno zaostajati 2-1 u odlučujućem setu, a kada ste prethodni izgubiili drugi. Ipak – ključ za pobedu je bila agresivnost, I to što sam “iz nogu” uspeo da izvučem potrebnu snagu kako bih odigrao u željenom ritmu do kraja,” objasnio je Monfis glavni razlog za osvajanje pet uzastopnih gemova u trećem setu.

U preostalimi mečevima četvrtfinala ATP turnira u Dubaiju, Federer je dobio Fučovića sa 2-0 u setovima, posle poklonjene set lopte Mađara I više nesrećnih ishoda razmena po mladog izazivača, dok tek treba da bude odigran meč Ćorić – Basilašvili – ako to bude dozvolila kiša koja je 3 puta prekidala meč Federera I Fučovića.

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA