Tramp je opasno mentalno bolestan: Psihijatar tvrdi da američki predsednik ima neizlečiv poremećaj

U realnom svetu su sadizam, mržnja i nekontrolisana agresija malignog narcisa što prepoznajemo u osobinama vođa raznih režima i terorističkih skupina

  • 32

Ugledi američki psihijatar, Džon D. Gartner, predavač na prestižnom baltimorskom univerzitetu Džon Hopkins, za US Njuz je kazao kako veruje da aktuelni američki predsednik Donald Tramp boluje od malignog narcizma.

Bura oko Trampove kontroverzne poruke muslimanima nije zaobišla ni meč Srbija - SAD!

Svestan toga da krši "Goldvoterovo pravilo" po kome psihijatri ne smeju da postavljaju dijagnozu javnoj osobi bez njenog pristanka i ukoliko je nisu lično procenili, Gartner je javno kazao ono sa čime se slažu mnoge njegove kolege.

- Donald Tramp je opasno mentalno bolestan i po temperamentnu nepodoban da bude predsednik jedne države - kazao je Gartner, podsećajući na njegovo ponašanje i ukatujući na sklonost "grandioznosti, sadizmu, agresivnosti, paranoji, impulsivnosti i hiperosetljivosti na kritku".

- Do sada smo videli dovoljno da možemo da postavimo dijagnozu. Ovaj poremećaj je neizlečiv i treba ga razlikovati od narcističkog poremećaja ličnosti - dodao je.

Ponašanje malignih narcisa često se preklapa s psihopatijom i antisocijalnim poremećajem ličnosti. Takve osobe često nemaju obzira ni interesa za moralni odnos i ne osećaju kajanje zbog svojih postupaka. Mogu biti veoma inteligentne, blagoglagoljive, šarmantne i neretko su na visokim položajima. Ova podskupina karakteristična je po arogantnom i nadmenom držanju te uživa u nadmudrivanju s drugim ljudima.

Prikaz ovog tipa narcizma čest je u književnim delima, naročito u bajkama u kojima njihove osobine postaju idealne za opis negativnih likova. U realnom svetu su sadizam, mržnja i nekontrolisana agresija malignog narcisa što prepoznajemo u osobinama vođa raznih režima i terorističkih grupa.

Po podacima Američkog psihijatrijskog udruženja (APA) osnovna obeležja narcističkog poremećaja ličnosti koji se prepoznaju u malignom narcizmu su grandiozni osećaj vlastite važnosti, preokupiranost fantazijama o neograničenoj moći, uspehu i pameti, verovanje u vlastitu posebnost, snažna potreba za obožavanjem i divljenjem, iskorišćavanje drugih u međusobnim odnosima, nedostatak empatije i naglašena zavist.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tri profesora s prestižnog univerziteta Harvard izrazilo je zabrinutost zbog mentalnog zdravlja i stabilnosti Donalda Trampa. U pismu upućenom tadašnjem predsedniku Baraku Obami tražili su kompletnu medicinsku i psihijatrijsku evaluaciju za Trampa pre nego što preuzme funkciju predsednika.

Ovo nije prvi slućaj da se u SAD-u raspravlja o mogućoj psihološkoj nepodobnosti kandidata za predsedničku funkciju. Šezdesetih godina prošlog veka jedan američki časopis postavio je pitanje psihijatrima smatraju li da je tadašnji republikanski kandidat Beri Goldvater psihološki podoban za mesto predsednika, a deo njih je odgovorio negativno. Goldvoter je kasnije podneo tužbu nakon koje je APA donela pravilo po kome psihijatri ne smeju javno da iznose dijagnozu psihološkog stanja javne osobe ukoliko je nisu lično procenili.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojsa

    30. januar 2017 | 15:43

    Kakvi li su bili ovi prethodnici kad je Tramp bolestan!

  • Da da

    30. januar 2017 | 15:43

    Vazno da je Klinton bio normalan po njemu, bogami taj dr bi hitno trebao kod psihijatra !

  • melanija

    31. januar 2017 | 05:54

    Ako je Trump bolestan, sta je onda sa Hillary i njenim muzem. Oni slobodno setaju a opasniji su od kuge. Ne zna se ko je bolesniji. Prema tome, ove sve novine koje ga napadaju, su zna se placene od strane bolesnih mocnika. On se jos i protiv njih mora boriti. Napred Donald!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA