Pas, zec, papagaj, mačka: Evo da li je jeftinije voditi ljubimca na odmor sa sobom ili ga ostaviti u hotelu

Ukoliko ste odlučili da povedete ljubimca sa sobom, potrebno je da znate sve o prelasku granice s njim

  • 7

Sezona je godišnjih odmora i putovanja, a ona često zadaje brige vlasnicima kućnih ljubimaca. Raspitali smo se o cenama hotela za pse, i troškovima putovanja, ukoliko se odlučite da povedete psa sa sobom.

9 načina da zaštitite psa od vrućine - i jedan koji morate da izbegavate, iako je najlogičniji

Nameće se još jedno pitanje - postoje pansioni i hoteli za pse, ali šta da rade zeke, papagaji i ostali ljubimci koji nisu psi?

Ukoliko ste odlučili da povedete ljubimca sa sobom, potrebno je da znate sve o prelasku granice s njim.

Carinski propisi

Prvenstveno morate priložiti pasoš svog ljubimca, kao i veterinarski sertifikat kojim se potvrđuje da je životinja na vreme vakcinisana.

Pasoš sadrži podatke o vlasniku ili držaocu životinje, ime životinje, njen datum rođenja, rasu, pol, mikročip, vakcinacije, dijagnostička ispitivanja i ostale podatke u skladu sa propisom kojim se uređuje način obeležavanja i registracije određenih kućnih ljubimaca i kojim se omogućava kontrola porekla i zdravstvenog stanja kućnog ljubimca. Prosečna cena vakcinisanja i čipovanja iznosi oko 1.200 dinara.

Ako je vaš ljubimac već obeležen i vakcinisan, uz konsultaciju sa veterinarom eventualno treba ponoviti vakcinaciju protiv besnila čija je cena oko 600 dinara.

Pasoše za kućne ljubimce (pse i mačke) izdaju veterinarske stanice ili ambulante, dok druge životinje (poput papagaja, hrčaka i drugih) nemaju pasoše, ali im je za prelaz granice potreban veterinarski sertifikat. Sertifikat je međunarodna veterinarska potvrda koja se može izdavati u pisanoj ili elektronskoj formi dok veterinarski sertifikat izdaje veterinarski inspektor, a njegova cena je oko 4000 dinara.

pored toga treba vam i ž VIZA – rezultat laboratorijske analize titra antitela na besnilo FAVN testom

Ovaj dokument izdaje se na osnovu analize krvnog seruma vašeg ljubimca, i on stiže na kućnu adresu. Uzimanje krvi i slanje uzorka obavlja vaš veterinar, a cenovnik izgleda ovako: titar test je 4.500 dinara + priprema krvi u veterinarskoj ili humanoj laboratoriji u inaktivisan serum za slanje što iznosi od 1000 do 1500 din.

Treba da znate da sa kućnim ljubimcem niste u mogućnosti da uđete ili izađete na bilo kom graničnom prelazu, već to možete učiniti samo tamo gde postoji veterinarska inspekcija. Spisak prelaza na kojima postoji predstavnik te inspekcije možete pogledati na mapi ispod.

Printksin: vet.minpolj.gov.rs Printksin: vet.minpolj.gov.rs

Ukoliko imate egzotičnog kućnog ljubimca, biće vam za to neophodna posebna dozvola. Naime, prekogranični promet i trgovina divljim vrstama, u skladu sa Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka CITES, moguć je samo uz podnošenje carinskom službeniku na graničnom prelazu odgovarajuće dozvole ili potvrde nadležnog tela. Nadležno telo za izdavanje potrebnih dozvola ili potvrda u Srbiji je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Legalni prelazak u ciframa:

* Vakcina i čipovanje 1.200 din

* Vakcina protiv besnila 600 din

* Titar test 4.500 din + 1000-1500 din

* Veterinarski sertifikat 3.700 + 600 + 250 din

* Takse 4.500 din

Ukupno 11.800 din

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Da li se više isplate hoteli za pse?

Hoteli i pansioni za pse su za mnoge vlasnike kućnih ljubimaca prvi i pravi izbor, što zbog svog, tako i zbog komfora svog ljubimca, za koje je putovanje i letnje vrućine mogu da budu pravo mučenje.

Cene hotela za pse u Beogradu se kreću u proseku od 1000 - 2000 dinara, uz zavisnosti od usluga koje dobijate.

– Mi nudimo prenoćište, šetanje, veeterinarski nadzor, imamo i čak uslugu pranja zuba, koju iskreno retko ko koristi. Ono je na primer 1000 dinara, koliko je ceo jedan dan u pansionu. Najviše ima pasa u hotelu, ali imali smo i morsko prase i zeca – kazali su iz jednog beogradskog hotela za pse.

Dodali su i da najviše posla imaju baš u letnjoj sezoni.

– Sada ima najviše posla, ljudima je lakše da ostave ovde svog ljubimca, nego da ga vucaraju. To je ipak stres za njih. Mi se ovde lepo družimo, a imaju sve, kao da su kod kuće. Dovode i male pse, ali i one velike. Jedino pitbulove i staforde ne primamo, jer smo imali loše iskustvo s njihovom agresivnošću – zaključili su iz pansiona.

Cena pansiona za deset dana je od 10.000 do 20.000, što je približno ceni koju biste platili i kada vodite ljubimca sa sobom. Tako da vodili ljubimca ili ne, budite spremni da izdvojite više od 10.000 dinara.

Daljinac baner

(j.prosic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radoznao

    4. jul 2017 | 18:42

    Obavezno povedite i ljubimca,da i on vidi malo sveta.

  • pravdica

    4. jul 2017 | 18:06

    Ne verujem im! Iskustveno! Najbolje je povesti ljubimca sa sobom, a ako niste u mogucnosti, onda pronaDjite porodicu, van grada, kupite dovoljnu kolicinu hrane i platite pet eura dnevno, pod uslovom da je porodica normalna i da ima dvoriste. Iskustveno!

  • Crvena

    4. jul 2017 | 20:55

    Po Balkanu sam putovala sa malim psom i putujem jos uvek!Titar antitelo se vadi ako idete u zemlje EU,za Cg,Bih i Makedoniju ne treba.Pored pasosa koji pas mora da ima,ako nema titar antitelo,mora 24h pred put da dobije potvrdu od veterinara da je zdrav.To kosta 800-1000 din.Sto se tice titar antitela,to se vadi oko mesec dana.Ali takodje,pas posle toga ne sme da putuje naredna 3 meseca!A na granicnom prelazu,po zakonu,zivotinja mora da bude u korpi,bilo da putujete kolima ili vozom!Moj pas je naviko na putovanja i obozava da se vozi,ali mu uvek pred put dam lek za povracanje.I nikad ne zalim sto sam ga povela.A granicari ne znaju sta im treba preko granice,barem ne na granici Bih i Cg. Srecno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA