Slike izgubljenog "Dejtonskog sporazuma": Akcija traženja dokumenta obavljena u strogoj tajnosti (FOTO)

Čovek kod kog je pronađen dokument pred tužiocem je izneo svoju odbranu, tvrdeći da nije pokušavao da proda sporazum

  • 0

Originalni primerak Dejtonskog mirovnog sporazuma, namenjen Rublici Srpskoj, za koji se više od 17 godina verovalo da je izgubljen, pronađen je u vitrinama dugogodišnjeg policajca Željka Kuntoša na Palama! On je nakon saslušanja pušten na slobodu, a dokument koji je pronađen u pretresu njegove kuće "Novostima" je ekskluzivno na uvid dao načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS Darko Ilić.

Evo za koliko para je Kuntoš nudio Dejtonski sporazum na prodaju

Reč je o tekstu na engleskom jeziku koji je nakon potpisivanja u Parizu 1995. godine uručen predstavnicima Republike Srpske, a kome se odavno izgubio svaki trag.

- Pre mesec i po dana došli smo do operativnih podataka da jedno lice na prodaju nudi originalni primerak Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku. To lice smo identifikovali i po naredbi suda izvršili pretres njegove kuće u kojoj je sporazum pronađen - rekao je Ilić.

Foto: Večernje novosti/Ognjen Matavulj

Cela akcija rađena je u strogoj tajnosti i za nju je znalo tek nekoliko operativaca MUP RS. Kuntoš, koji je godinama zaposlen u MUP RS na obezbeđenju štićenih ličnosti, i sam je bio iznenađen kada su istražitelji zakucali na njegova vrata.

Na kraju im je predao fasciklu u kojoj se nalazio originalni primerak sporazuma, a uz njega i vojni sporazum koji je tada potpisan.

U MUP RS navode da je Kuntoš uhapšen zbog sumnje da je počinio krivična dela trgovina uticajem i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave jer je dokument pokušavao da proda za, kako se sumnja, 50.000 evra.

Foto: Večernje novosti/Ognjen Matavulj

- Osumnjičeni se tereti da je, nakon što je došao u posed originalnog teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, tokom 2017. isti nudio na prodaju u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi - saopštio je MUP RS.

Kuntoš je u sredu saslušan u Republičkom javnom tužilaštvu RS u Banjaluci nakon čega je pušten da se brani sa slobode. Njegov branilac Miljkan Pucar kaže da je Kuntoš pred tužiocem izneo svoju odbranu, tvrdeći da nije pokušavao da proda dokument.

- Moj klijent se ne oseća krivim, jer on time nije trgovao niti radio nešto nelegalno. Ne znam da li je to original, ali je istražiteljima predao fasciklu sa dokumentima, na engleskom jeziku, koji su kod njega stajalali punih 17 godina i koji su mu povereni na čuvanje.

Foto: Večernje novosti/Ognjen Matavulj

Budući da Kuntoš godinama radi u obezbeđenju nekadašnjeg predsednika Narodne skupštine RS Dragana Kalinića, s kojim je i u kumovskim vezama, Pucar tvrdi da nije od njega dobio sporni dokument, već od jedne službenice. O kome se radi nije želeo da otkriva.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA