Vakcine na srpskom tržištu odličnog kvalieteta, potvrđeno iz Agencije za lekove

U Srbiji bez Kosova i Metohije registrovano je devet slučajeva oboljevanja od malih boginja

  • 8

Predstavnik Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Pavle Zelić kaže da su sve vakcine koje dolaze na srpsko tržište dobrog kvaliteta što potvrđuju dozvole za lek i sertifikati analiza.

Vakcine protiv gripa su spremne: Epidemiolozi očekuju najveći nalet gripa do sada!

- Vakcine dolaze iz zapadne Evrope i svaka vakcina se kontroliše u laboratoriji. Imamo nacionalno telo koje dodatno proverava sve i stoji iza odluka - objašnjava Zelić za RTS.

Kaže da su vakcine nekog proizvođača istog sastava i kvaliteta za sva tržišta i da nema bojazni da su one koje dolaze na naše tržište lošijeg kvaliteta. Dodaje i da Nacionalni centar za praćenje neželjenih reakcija na vakcine ima podatke o reakcijama i da nijedna nije bila zabrinjavajuća.

- Radi se o blagim i očekivanim reakcijama, to su crvenilo, visoka temperatura, otok, ništa što bi izazvalo zabrinutost - napominje Zelić.

U Srbiji bez Kosova i Metohije registrovano je devet slučajeva oboljevanja od malih boginja. Na Kosovu je samo za nedelju dana obolelo više od dve stotine ljudi, a epidemija je odnela dva života. Epidemija malih boginja vlada u Rumuniji i Makedoniji, u Italiji se beleži povećan broj obolelih.

Foto-ilustracija: Profimedia

Nadležni u Srbiji tvrde da još nema razloga za paniku, ali za oprez da. U našim domovima zdravlja ima svih vakcina, pa i MMR koja štiti od malih boginja, a koju prema statistici, roditelji najčešće odbijaju da daju deci.

Zbog toga je obuhvat vakcinisanih nikad manji. U prvih devet meseci u Beogradu je vakcinisano tek 45 odsto dece, u Nišu 59 odsto. Smanjen je obuhvat vakcinisane dece i u drugim većim gradovima.

Za kolektivni imunitet neophodno je da više od 95 odsto stanovništva bude vakcinisano. Vanredna imunizacija se još ne sprovodi, ali je počela vakcinacija nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece u srpski enklavama na Kosovu, kao i na jugu Srbije.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Francuz

    26. oktobar 2017 | 11:39

    Vakciniše svoju decu, ne dozvolite da primitivan stav utiče na razvoj vašeg deteta jer svi ti koji su danas protiv vakcine su "vakcinisani" kao deca, pitajte ih i bićete iznenađeni koliko vakcina su primili! To što neko dete ne prihvati vakcinu kako treba je genetske prirode, jer sve zavisi od naslednih gena pa je i prirodno da od par stotina hiljada neko postrada na žalost, morate da znate da je to potpuno prirodna pojava i tu je bilo koja medicina nemoćna jer geni se ne mogu tretirati, tako da vam uopšte to nije znak da trebate vašem detetu uskratiti zaštitu života vrednu! Uostalom, pitajte vaše roditelje koliko su vakcina primili? I je li im se dogodilo šta?

  • Sale

    26. oktobar 2017 | 11:03

    Ko još verzje Agenciji za lekove? Da li treba da joj verujemo zato što nas je pre nekoliko godina ubeđivala da su vakcine protiv svinjskog gripa ispravne. Čak je i ministar Tomica javno šprican pred TV kamerama. A posle se ispostavilo da nisu ispravne i sve su bačene. Potpuno razumem roditelje koji ne žele da vakcinišu decu jer nisu sigurni šta deca treba da prime. A niko im ne garantuje ispravnost i bezbednost.

  • DN

    26. oktobar 2017 | 10:55

    Hehehehe vazi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA