Slučaj žene zaražene HIV-om: Davaocu krvi preti zatvor ako je namerno širio zarazu

Namerno širenje zarazne bolesti kao što je HIV, zakonom je okarakterisao kao krivično delo

  • 10

Dobrovoljnom davaocu čijom se krvlju zarazila HIV-om žena iz Južnobačkog okruga, preti pet godina zatvora ukoliko se utvrdi da je znao da je inficiran a ipak je donirao krv.

Potresne reči porodice žene zaražene HIV-om: Prijatelji, porodica i komšije izbegavaju našu kuću

Preminula žena koju su zarazili HIV-om u Novom Sadu: Primila krv od dugogodišnjeg davaoca, on nije znao da je bolestan

Namerno širenje zarazne bolesti kao što je HIV, zakonom je okarakterisao kao krivično delo, a sankcija za odgovornog može da bude do pet godina zatvora, dok oštećeni ima pravo na nadoknadu štete u visini od 200.000 dinara.

Porodica žene koja je zaražena HIV virusom prilikom transfuzije, a koja je u međuvremenu preminula, zvanično, od posledica osnovne bolesti - raka pankreasa, angažovala je advokate da ispitaju da li je bilo propusta u njenom lečenju. Oni optužuju lekare što su im tek nakon dva dana od sahrane rekli da je žena zaraženu krvlju višestrukog davaoca z kojeg se kasnije ispostavilo da je HIV pozitivan.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da je sve urađeno po protokolima i daje HIV prenet zbog efekta tzv. prozora, odnosno vremena kada se virus, iako u telu, ne prepoznaje u krvi. Ako porodica to bude tražla, spremni su i za vanredni nadzor i veštačenje.

- Utvrđeno je da nema propusta u radu službe transfuzije. Jednostavno, davalac je serološki bio negativan i krv je iskorišćena - kaže za "Politiku" dr Radmila Jovanović, direktorka Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Foto: Milena Đorđević

Kasnije kada je pacijentkinji koja je primila njegovu krv, uzet uzorak, rezultat je bio pozitivan na HIV.

Kako to nije izlovan slučaj jer su i jedna beba i odrasla osoba pre nekoliko godina takođe zaražene virusom HIV krvlju dobrovoljnog davaoca, kod mnogih se javila sumnja u transfuziju.

Foto-ilustarcija: Tanjug/Nenad Milošević, wikipedia

- Od trenutka zaraze do pojave antitela u krvi postoji period od četiri do 12 nedelja, i to je tzv. period prozora u kojem neka osoba jeste zaražena i jeste infektivna, ali dosad poznatim metodama ne može da se otkrije prisustvo virusa u krvi davaoca - kaže dr Olivera Savić iz Instituta za transfuziju krvi.

Daljinac

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    13. decembar 2017 | 10:46

    Лупетање,како намерно ширити оно чега нема при прегледу крви? А на основу чега да га оптуже,на основу тога што лекари нису могли да утврде болест?

  • Mtro

    13. decembar 2017 | 11:25

    Propust zdravstvene ustanove. I mleko se kontroliše pre pasterizacija. Krv koja se donira prolazi kroz niz testova do primaoca. Ili Nasi stručnjaci veruju na reč,pa pretacu kao na benzinskoj

  • Marina

    13. decembar 2017 | 11:35

    Ako analize ništa nisu pokazale što je čovek kriv. Vidim svi hoće da bace krivicu na davaoce, a pitanje je da li se krv pravilno testira. Sad odvratiti davaoce krvi pa uvezite krv. Ovde je sve mutno. Kakva smo to država postali?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA