Ko je bio Kulin ban koji se sutra pojavljuje u Nemanjićima i zašto se kaže “od Kulina bana...”?

O Kulinu banu ne zna se mnogo, ali se njegovo ime vezuje za srećan i bezbrižan život

  • 13

Nova epizoda serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" upoznaće nas sa još jednom istorijskom ličnošću - Kulinom banom, mnogima poznatijem po izreci, nego po liku i delu.

DA LI STE POZNAVALI KULINA BANA LIČNO? Pogledajte URNEBESNO ispitivanje svedoka u Hagu (VIDEO)

U novoj epizodi koja nosi naziv "Kod kulina bana" Stefan i Raška došli su u Bugarsku da traže pomoć od kralja Kalojovana. Usput im se, kao pratnja, pridružio snažni i naočiti mladić, Bogdan koji je spreman da verno služi Stefanu u njegovom pokušaju da se vrati na presto. Kalojovan obeća Stefanu pomoć u sukobu sa Vukanom i ugarskim kraljem, Emerikom.

Stefan dobija savet od Kalojovana da ode u Bosnu kod Kulina kod kojeg je papski izaslanik, Kazamaris, koji proverava da li se Kulin zaista okrenuo katoličanstvu.

A ko je ustvari bio ban Kulin i zbog čega je njegovo i vekovima kasnije deo našeg svakodnevnog govora?

Kulin je bio bosanski ban koji je vladao od 1180. godine do oko 1204. godine. Prema pisanju Mavra Orbina on je nasledio prvog bosanskog bana - Borića i vladao 36 godina.

Foto: Wikipedia/Ранко Николић

Osim činjenice da je bio oženjen Vojislavom, sestrom Stefana Nemanje, to je sve što se o ovom vladaru zna. Ime Kulina bana nezaobilazno je u udžbenicima, ali zapravo se samo pretpostavlja kako je izgledao, a ne zna se čak ni gde pokopan! U narodnim predanjima je ostalo verovanje koje je poprimilo i mitske razmere o "srećnim danima" i izobilju koje je vladalo u Kulinovo doba.

Svako od nas je bar jednom slušao nekoga ko priča "od Kulina bana..." i da pritom misli ili na nešto što se dogodilo jako davno ili na govor previše opširan i dug, ali cela izreka zapravo glasi: "Od Kulina bana i dobrijeh dana".

Objašnjenje možda treba tražiti u jednom istorijskom izvoru koji ipak jeste ostao iza ovog vladara - u Povelji Kulina bana izdatoj Dubrovčanima 29. avgusta 1189. godine. Povelja je bila napisana na staroslavenskom narodnom jeziku, na ćirilici i ovo je jedan od najstarijih dosad pronađenih očuvanih dokumenta sa naših prostora.

Ovim dokumentom, vladar Bosne je dubrovačkim trgovcima jemčio slobodu trgovine bez uobičajenih carina koje su važile u okolnim zemljama.

Od ove odluke je koristi imalo i domaće stanovništvo koje je tako, po prvi put, dobilo trgovačka "vrata u svet". Ako je ovo tumačenje tačno, "dobra vremena" Kulina bana zapravo su se odnosila na Dubrovčane i moguće je da je izreka tamo i nastala. Osim što je postala sinonim za davna srećna vremena, počela je da se koristi i za nekoga ko priču priča toliko dugo kao da je počela u tim davnim vremenima.

Daljinac

(Telegraf.rs/Dnevno)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cigo

    31. mart 2018 | 14:29

    Bosna je uvek bila srpska teritorija

  • Ljubica

    31. mart 2018 | 14:25

    Napisite moj komentar.istorija u Bosni pocela da se belezi od Kulina Bana a prvi njihov vladar je bio Boric .

  • M.

    10. februar 2024 | 05:19

    Zašto Bošnjaci ne daju imena djeci Kulin i Tvrtko?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA