≫ 

Mladi srpski genijalci prave novo vozilo: Drumska Strela opasan konkurent Formuli 1 (FOTO) (VIDEO)

Sa budžetom koji je daleko manji u odnosu na druge takmičare Drumska Strela osvaja brojne nagrade

  • 2

Oni su ponos i budućnost Srbije. Sa malo novca postižu nezamislive uspehe, i dokazuju da je naša zemlja opasan konkurent u svetu. Studenti sa nekoliko fakulteta u Beogradu, dizajnirali su formulu "Drumska Strela", sa kojom osvajaju nagrade na takmičenjima širom Evrope.

Često čujemo "šta mladi znaju", a više od sto njih, pokazalo je da na njima svet ostaje, i da ideje koje smisle mogu da promene Srbiju.

KAKO JE SVE POČELO

Pre osam godina na Mašinijadi u Rijeci, studenti Mašinskog fakulteta saznali su za projekat "Formula studenti", i odlučili da ga pokrenu u Srbiji, i da po prvi put studenti iz naše zemlje učestvuju na prestižnom takmičenju.

Tim studenata “Drumska Strela” predstavio novu formulu

Samo godinu kasnije osvojili su prvu nagradu, i pokazali svoju genijalnost kojom svi, i te kako, treba da se ponosimo.

- Treće mesto za idejni projekat osvojili smo 2011. godine u Velikoj Britaniji. Prvu formulu "Drumska Strela" napravili smo 2012. a ove godine predstavićemo našu sedmu formulu - izjavila je za Telegraf.rs Marina Vasić (23), student Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Drumska Strela u fazi izrade Foto: T now

Nakon toga studenti su samo nizali uspehe, i na najbolji način predstavljali Srbiju.

- U najzahtevnijoj disciplini, trka izdržljivosti, osvojili smo četvrto mesto u Češkoj 2015. godine i deveto mesto u ukupnom plasmanu. Opet smo osvojili treće mesto za idejni projekat, u Italiji 2016. godine. Ove nagrade su neverovatne, jer imamo ograničen budžet, koji je desetina budžeta ostalih takmičara, ali mi smo i bez obzira na to, uspeli da im budemo konkurencija na svetskim takmičenjima, i to samo sa našim znanjem - kaže naša sagovornica.

Kad se završe takmičenja po Evropi, ovi vredni studenti žure da se vrate u radionicu kako bi unapređivali formulu. Ta želja je veća od obilazaka gradova u kojima se takmiče.

Žrtvujemo svoje vreme, ne samo zbog projekta već i zbog sebe, i ove zemlje koju predstavljamo na takmičenjima - ističe Marina Vasić za Telegraf.rs, studentkinja Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Marina Vasić (23), student Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu Foto: T now

Svaki uspeh zahteva puno odricanja, posvećenost, trud i rad, ali upornim i ambicioznim studentima Mašinskog, Tehnološko-metalurškog, Elektrotehničkog, Ekonomskog fakulteta, kao i Arhitektonskog, Matematičkog, Fakulteta za organizacione nauke i Vojne akademije, to ne pada teško. Zahvaljujući ovom projektu sklopili su prijateljstva za koje se nadaju da će trajati do kraja života.

- Više viđamo jedni druge nego porodicu i prijatelje, ali se zato družimo i nakon što izađemo iz tima. Formule budu rastavljene na delove nakon godinu dana, ali prijateljstva ostaju večno - napominje studentkinja koja je jedna od 15 devojaka koje se bave svim oblastima u timu.

USPEH MLADIH STUDENATA OD VELIKOG JE ZNAČAJA ZA SRBIJU

- Veliki broj studenata je prošlo kroz ovaj tim, steklo znanje u inostranstvu na takmičenjima, došlo u Srbiju i to primenilo. Unapredili su sebe i dosta naučili, a to svoje znanje će primeniti u Srbiji - zaključila je razgovor za Telegraf.rs Marina Vasić (23), student Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prva Drumska Strela napravljena 2012. godine stoji izložena na Mašinskom fakultetu Foto: T now

Znanje ovih studenata koji su uglavnom na trećoj i četvrtoj godini studija, mada ima i onih sa pete, takođe utiče i na obrazovanje u našoj zemlji.

- Pošto idemo u druge države, i pričamo sa najiskusnijim inženjerima na svetu, kad se vratimo u Srbiju prenosimo to znanje na svoje kolege, a zahvaljujući tome se unapređuje obrazovanje - kaže za Telegraf.rs, Vladimir Šiljković (23), koordinator podtima za pogon.

Vladimir Šiljković (23), koordinator podtima za pogon Foto: T now

KAKO NASTAJE FORMULA

Studenti vredno rade kako bi Srbiju predstavili u najboljem svetlu Foto: T now

- Počinjemo projektovanjem formule. Podeljeni smo na podtimove koji se bave različitim delovima formule. Tri tima se bave pogonom, aerodinamikom i za oslanjanje. Projektovanje se sastoji od dizajniranja nekog dela što zahteva proračune, modeliranje. Mi se trudimo da sve delove napravimo sami, ali one delove za čiju izradu su potrebne precizne mašine nismo u stanju da napravimo - zaključio je razgovor o "Drumskoj Streli" za Telegraf.rs Vladimir Šiljković.

Izrada Drumske Strele započinje projektovanjem Foto: T now

Cilj studenata, koje je okupila ljubav prema znanju, je da unapređuju "Drumsku Strelu", a uz nju svoje obrazovanje i ideje, o kojima se priča i izvan granica naše zemlje.

Ako bi njihova priča bila inspiracija mladima, za Srbiju bi samo nebo bilo granica.

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    28. maj 2018 | 19:57

    Neće oni promeniti ništa u Srbiji. Otići će čim završe fakultet i nastaviti da menjaju USA, Kanadu, Nemačku itd... Mada bi bilo lepo kad bi neko umeo da ih zadrži i omogući im da razvijaju svoje znanje i veštine u Srbiji. Ja takvog ne vidim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA