≫ 

Zar treba dete da mi se ubije zbog nasilja i svojih vršnjaka? Ispovest majke čijeg sina svakodnevno maltretiraju u beogradskoj školi (FOTO)

Konstantno su mu stizale preteće poruke u kojima je pisalo kako će ga nekoliko njih pretući ako se pojavi u školi. Verovala sam da je u pitanju bezazlena šala

  • 26

O vršnjačkom nasilju se nikada nije preterano govorilo. U ovom modernom svetu u kom vladaju neka druga pravila roditelji se suočavaju sa najtežom bitkom - kako spasiti dete od nasilnika? Majka 12-godišnjeg dečaka K.S. tresla se dok mi je pričala kroz kakvu je torturu njen sin svakodnevno prolazio, i dan-danas saznaje poneki jezivi detalj. Ipak, vreme je stalo onog trenutka kada je nesrećno dete zapretilo da će se ubiti. 

Devojčica (12) je trpela brutalno vršnjačko nasilje: Škola nije stala u njenu odbranu, ona se ubila, a roditelji sada traže pravdu

- Odbijao je da ode u školu, žalio se da ga boli stomak. Primetila sam da mu neko stalno šalje poruke. Konstantno su mu stizale preteće poruke u kojima je pisalo kako će ga nekoliko njih pretući ako se pojavi u školi. Verovala sam da je u pitanju bezazlena šala, pa sam ga ipak ubedila da ide na nastavu. Ipak, to je bila najveća greška koju sam mogla da napravim. Sačekala su ga četiri dečaka i došlo je do tuče. Rekla sam mu da se odmah vrati kući i da više neće ići u školu dok se ne reši problem - istakla je majka dečaka.

Direktorka osnovne škole "Danilo Kiš" u Beogradu  pozvala je roditelje dečaka i tvrdila je da će se problem rešiti. Ipak, sutradan je došlo do novog incidenta.

Levo: Majka deteta čiji smo identitet ne želimo da otkrijemo Foto: Telegraf

- Pakao je tada i zvanično počeo. Sin mi je priznao da maltretiranje traje skoro dve godine. Odbijao je da se ošiša, jer su mu ti nasilnici lupali macole, pa mu je glava bila sva u modricama. To nisam znala, prećutkivao mi je. Pre godinu dana je imao puno neopravdanih, u školu nije išao zbog navodnih bolova u stomaku. Vodila sam ga kod lekara kako bi utvrdili šta se dešava, a oni su ustanovili da je u pitanju psihosomatski poremećaj - ističe zabrinuta majka 12-godišnjeg dečaka.

Psiholog je pričao sa nesrećnim dečakom, terapije su bile svakodnevne. Nije ustanovljeno u čemu je problem, jer se učaurio i nije želeo da priča nikome šta se dešava. Smatrao je da mora da ćuti.

- Problem je što se u njemu razvio veliki bes. Već je spominjao suicid! Pričali smo danonoćno sa njim, uspeli smo da ga odgovorimo od toga. Ubeđivali smo ga da ćemo rešiti sve. Mislim da škola taj problem nije shvatila ozbiljno, verovatno misle da smo preuveličali. Mi smo sve prijavili inspekciji rada i socijalnoj službi. I dalje čekamo odgovor. Podneli smo zahtev za promenu smene, jer se nadamo da ćemo možda na taj način rešiti problem - dodaje majka.

Zahtev za promenu smene u Osnovnoj školi "Danilo Kiš" Foto: Telegraf

Ipak, postoji strah da će ga nasilnici sačekati negde pre časova zbog besa i revolta. Razredna je obelodanila problem pred celim odeljenjem i tu je nastao još veći problem.

- Deca su sutradan donela noževe u školu, verujem da su hteli da zastraše mog sina, ali ne mogu da tvrdim to. Majka jednog dečaka pokušala je da opravda svoje dete i istakla je da je on "samo" našao nož i donelo ga u školu. Rekla je da je to moglo svakome da se desi. Rečeno nam je da su nasilnici kažnjeni nakon tog incidenta - dodala je ona.

Zabrinuti roditelji ne odustaju od svoje borbe, ali smatraju da je škola gluva za njihove molbe.

- Verujte mi da mi je školski broj na brzom biranju, kad god se desi nešto ja ih odmah zovem. Opomenu oni te nasilnike, ali mučenje se sutradan opet nastavi. U školi nisu baš ljubazni prema nama. Čak i kada smo tražili da se sastanemo sa roditeljima te problematične dece rekli su nam da mi nismo kompetentni da sazivamo sastanak. Konstantno se igramo gluvih telefona, sin zove mene i žali mi se, pa ja onda zovem školu i sve tako u krug. Pa zar treba dete da mi se ubije da bi oni shvatili da postoji problem? - tvrdi majka dečaka.

Levo: Majka dečaka Foto: Telegraf

Kako tvrdi majka maltretiranog dečaka, škola smatra da je rešila problem, iako se incidenti i dalje nastavljaju. Istakla je da se sve uglavnom odigra na časovima srpskog jezika, a kako kaže, nastavnica sve to ignoriše i stalno tvrdi da ništa nije videla.

- Možda će zvučati glupo, ali dobro je što se moj sin brani kada ga napadnu. Zamislite šta bi se tek desilo da to ne radi. Ipak, umorio se i on od toga i stalno ponavlja kako ne može više. Rekla sam mu da promena škole nije rešenje - zaključila je ona.

Kontaktirali smo i školu zbog cele situacije. Ipak, nimalo ljubazna direktorka odlučila je da na malo "drugačiji" način komunicira sa nama.

Osnovna škola "Danilo Kiš" Printskrin: Google maps

Prenosimo vam njen odgovor u celosti.

- Sve ono što se bude našlo u vašoj priči može samo da bude na štetu deteta, jer konstrukcije koje se grade tiču se pre svega porodice, a ne škole. Tako da ćete njih same, a možda i sebe dovesti u problem - napisala je Danijela Čolović, direktorka OŠ "Danilo Kiš".

Tvrdila je da roditelji ne žele da se priča objavi. Ipak, kao što i sami možete da zaključite, celi tekst se zapravo zasniva na ispoveti dečakove majke.

VIDEO: Nasilje u školama 

(Kristina Bezbradica-k.bezbradica@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misirac

    1. jul 2018 | 21:28

    Kada bi svi oni ostali bez zuba znali bi ,sledeći put počev od roditelja ovih napasnika pa sve do direktorke škole,šta treba da rade.Ljudi uzimajte zakon u svoje ruke jer od vlasti i sudstva nema ništa.

  • mima minic

    1. jul 2018 | 21:37

    Muka mi je vise ovih direktorki, nisam sovinista, ali mislim da zene ne mogu da budu na celu ustanova, vratite muskarce na ove pozicije!

  • Wien

    1. jul 2018 | 21:24

    Majko uzimaj stvari u svoje ruke ....ne uzdaj se u drzavne ili skolske organe....zastiti svoje dijete...!!!....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA